Dnevnik iz izolacije: Pobednička taktika se ne menja

Vesti vaterpolo 28. apr. 202020:02 > 20:04
Podeli:
VK Jadran

Vaterpolisti su sve bliži povratku u bazen. Ukoliko se situacija uzrokovana koronavirusom bude nastavila kao u poslednjih nekoliko dana, uskoro bi mogli da budu odobreni treninzi u kolektivnim sportovima.

Pomenuto uskoro, znači da sigurno neće pre 10. maja. U međuvremenu, čeka se mnogo odluka.

Pitanja je takođe mnogo. Da li će biti nastavljen šampionat Crne Gore, da li će biti odigran finalni turnir Regionalne lige, da li će biti nastavljena Liga šampiona ili će biti organizovan samo finalni turnir, kada će biti organizovan kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre…..

U periodu koji se ostao iza nas, vaterpolisti Jadrana su ostvarili mnogo. Osvoji su trofej u Kupu, izborili su plasman na finalni turnir Regionalne lige, jako su blizu plasmana na finalni turnir elitnog takmičenja.

Reprezentacija je osvojila bronzanu medalju na šampionatu Evrope, bila je maksimalno spremna da na kvalifikacionom turniru u Roterdamu izbori mesto na Olimpijskim igrama, ali su izabranici Vladimira Gojkovića umesto u Roterdamu, posle pripremnog turnira koji su osvojili u Nemačkoj, završili u kućnoj izolaciji, a zatim su se maksimalno i još uvek se pridržavaju propisanih mera.

Sve probleme sa kojima se suočavaju sve u cilju da se život što pre vrati u normalne tokove, a oni u bazen. Sada su jako blizu cilju, a jedan od glavnih igrača Jadrana i reprezentacije Crne Gore, Đuro Radović, napisao je dnevnik borbe protiv koronavirusa od kuće.

Povezano

“Nepotrebno je objašnjavati koliko sportistima koji su navikli na svakodnevne treninge, utakmice u putovanja, teško pada izolacija i ostanak kod kuće. Međutim, svesni smo bili da je to jedini način da pomognemo medicinskim radnicima i nadležnim institucija, pa smo maksimalno poštovali sve mere, kao i većina građana Crne Gore. Zbog toga se sada nalazimo u dosta dobroj situaciji, a povratak u bazen je sve bliži. Da bi se to desilo, moramo da budemo strpljivi i disciplinovani kao i do sada, jer taktika koja vodi do pobede se nikada ne menja”, napisao je za Sport Klub, Đuro Radović i nastavio:

“Bili smo u velikom naletu, kako u klupskom tako i reprezentativnom. Jadran je bio jako blizu da napravi podvig i izbori plasman na finalni turnir Lige šampiona, a posle osvajanja bronzane medalje na šampionatu Evrope, sa optimizmom i entuzijazmom smo čekali meč protiv Hrvatske u četvrtfinalu Svetske lige i kvalifikacije za Olimpijske igre. Sanjali smo ostvarenje tri sna, finalni turnir elitnog takmičenja, finalni turnir Svetske lige i ključni san, a to je naravno mesto na Igrama u Japanu. Ostvarenje pomenutih snova je odloženo, ali verujem da ćemo većinu ipak uspeti da ostvarimo, mada trenutno ne zavisi sve od nas, jer je pitanje da li će takmičenja biti nastavljena, ali četvrtfinale Svetske lige i kvalifkacije za Olimpijske igre hoće sigurno”.

Iako mu je izolacija prilično teško pala, Đuro Radović je pronašao način da maksimalno radi na održavanju psihofizičke forme u kućnim uslovima.

“Imam utisak da nikada više nisam trenirao. Maksimalno poštujem plan i program koji sam dobio kao i ostali članovi Jadrana i državnog tima, a s obzirom da imam mnogo slobodnog vremena, nastojim da treniram u gotovo svakom trenutku. Želim da što spremniji dočekam povratak u bazen. Tačno je da se prema poslednjim informacijama taj trenutak bliži, ali da bi postao stvarnost ponovo apelujem na sve građane da se striktno pridržavaju propisanih mera, jer je nepotrebno da menjamo taktiku koja nas vodi ka sigurnoj pobedi”.

Odluke se još uvek čekaju i zaista je teško proceniti kakve će biti. Šampionat Crne Gore je pod velikim znakom pitanja i verovatno će biti prekinut. Regionalna liga, odnosno finalni turnir na kojem je trebalo da učestvuju Jug iz Dubrovnika, Mladost iz Zagreba, Jadran iz Splita i Jadran iz Herceg Novog je takođe pod velikim znakom pitanja. Veća je verovatnoća da ne ne odigra, nego da se odigra.

Liga šampiona nastoji da privede takmičenje kraju. Ideja je da se organizuje finalni turnir u septembru na osnovu trenutnog plasmana na tabelama, a u toj situaciji Jadran bi igrao na F8, jer je na četvrtom mestu u grupi A, ispred mađarskog Solnoka.

Kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre će se najverovatnije odigrati u decembru ove godine, ali ova informacija, kao ni prethodne još uvek nije potvrđena.