FINA odložila SP, pomera se EP u vaterpolu

Podeli:
Catherine Ivill, Getty Images Spor

Svetska federacija FINA, donela je očekivanu odluku. Odložila je Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima, koje će se umesto 2021. održati u japanskoj Fukuoki 2022. godine.

Novi termin za vaterpoliste, plivače i ostale takmičare u vodenim sportovima je od 13. do 29. maja 2022. godine. Ova odluka je očekivana, jer je globalna zdravstvena pošast, Olimpijske igre pomerila sa 2020. na 2021. godinu.

Sada se ponovo čekaju odluke Evropske federacije LEN koja će morati da pronađe novi termin za Evropsko prvenstvo u vaterpolu koje je trebalo da se održi tokom leta 2022. godine u Splitu, a istovremeno da donese odluke o tome, kada će i da li biti nastavljena Liga šampiona u vaterpolu, odnosno kada će biti odigran kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre.

Nezvanično, kvalifikacije za Olimpijske igre, na kojima će se 12 selekcija boriti za tri mesta koja vode u Tokio biće odigrane u decembru, a kako sada stvari stoje, ideja je da se organizuje finalni turnir Lige šampiona sa osam klubova u septembru. Na njemu bi, na osnovu plasmana po grupama u trenutku prekida takmičenja učestvovao i Jadran iz Herceg Novog.

Učesnici F8 turnira koji bi se ukoliko to koronavirus dozvoli organizovao u Italiji, bili bi: organizator Pro Reko, Barseloneta, Jug iz Dubrovnika, Olimpijakos, OSC, Ferencvaroš i Mladost iz Zagreba. U slučaju da OSC koji prolazi kroz velike problem odustane, igrala bi španska Terasa ili mađarski Solnok.