Šćepanović za SK: Korak po korak do evropskog krema

Vesti vaterpolo 22. maj. 202012:58 > 13:00
Podeli:
Getty images/Ryan Pierse

Miloš Šćepanović, jedan od najboljih vaterpolo golmana planete u četvrtak je promovisan u prvog trenera Marseja, aktuelnog šampiona Francuske.

Marsej je tim koji se sigurnim koracima probija ka evropskom vrhu. Prošle sezone je na žalost Jadrana iz Herceg Novog, inače kluba u kome je Miloš Šćepanović ponikao, Marsej stigao do trofeja u LEN Evrokupu, a Miloš je bio centralna figura dvomeča. Branio je u svom stilu, ličio je na hobotnicu. U sezoni koju je prekinuo koronavirus, Miloš je sa saigračima igrao u Ligi šampiona u kojoj će igrati i naredne sezone. Šćepanović je počeo sa treninzima jer je planirao da još jednu sezonu provede u bazenu, a istovremeno, posle rada sa mlađim selekcijama kao član stručnog štaba, bio je dao trenerskog tima koji je vodio reprezentaciju Crne Gore do bronzane medalje na Evropskom šampionatu u Bidimpešti.

Popularne „ajkule“ su bile spremne za turnir u Roterdamu na kojem su želeli da obezbede vizu za Olimpijske igre u Japanu, ali je pandemija pomerila ovo takmičenje za narednu godinu. Istovremeno, prekinuta je i Liga šampiona. Na sve navedeno, usledio je novi obrt. Čelnici kluba su prihvatili ostavku trenera Marka Amardeja, a zatim mesto stratega seniorskog tima ponudili Šćepanoviću.

“Iako sam uveliko počeo sa pripremama i sa radom kako bi se po završetku karijere bavio trenerskim poslom, predlog čelnika Marseja je došao pomalo neočekivano. Nije lako doneti odluku da završite karijeru praktično preko noći, to znaju svi koji su se bavili sportom.

Razmišljao sam malo, a onda prelomio, prihvatio se velikog izazova, jer se izazova nikada nisam plašio, a sada sam srećan što ostajem uz vaterpol, što ostajem uz sport kojem sam mnogo dao u životu, ali mi je vratio istom merom”, naglasio je Miloš Šćepanovića za Sport Klub i nastavio:

U proteklih nekoliko godina sam radio sa mlađim selekcijama Crne Gore, a bio sam član stručnog štaba i na Evropskom prvenstvu na kojem je osvojena bronzana medalja. Da nije bilo globalne pošasti siguran sam da bi sada pričali o tome da smo uspeli da ostvarimo primarni cilj u projektu na kojem se radilo pune četiri godine.

Govorim u stvaranju generacije koja će izboriti mesto na Olimpijskim igrama u Japanu, a zatim biti konkurentna za sam vrh na svim velikim takmičenjima, zaključno sa Olimpijskim igrama u Parizu. Cilj nije ostvaren, a realizacija istog je pomerena za narednu godinu. Uveren sam da će momci izboriti mesto u Tokiju, pokazali su da su kadri za to na šampionatu Evrope”.

Marsej korak po korak nastoji da se poziconira na evropskoj vaterpolo mapi i na pravom je putu. Posle osvajanja LEN Evrokupa i učešća u Ligi šampiona, misli su već usmerene ka narednoj sezoni. Nosioci igre iz prošle sezone su ostali u Marseju, uključujući reprezentativce Crne Gore, Bogdana Đurđića i Uroša Čučkovića.

Kapitalno pojačanje je Andrija Prlainović koji je stigao iz mađarskog OSC-a, a uskoro se očekuje i dolazak još jednog reprezentativca Crne Gore, Dejana Lazovića, koji će ispred gola zameniti upravo Miloša Šćepanovića.

Svestan sam da sam se prihvatio velikog izazova, ali ponavljam, nikada se nisam plašio izazova. Imao sam vremena da se upoznam sa čelnicima kluba, da vidim kakva je energija u timu, koliko ljudi u Marseju vole vaterpolo. Ambicije nisu megalomanske, naprotiv.

Napravljen je projekat, a cilj je da se Marsej korak po korak približi i postane konkurentan najboljim evropskim ekipama, ili ti samom vaterpolo kremu u Evropi. Na dobrom smo putu, a osnovni postulati na putu ka uspehu su rad, disciplina, odricanje i pre svega strpljenje”, naglasio je Šćepanovića i nastavio:

U sezoni koja sledi, primarni cilj će biti da napravimo iskorak u odnosu na sezonu koju je prekinuo koronavirus. Nastojaćemo da se još više približimo ekipama koje kao ciljeve postavljaju osvajanje titule prvaka Evrope. Istovremeno, nastojaćemo da jačamo iz dana u dan, iz sezone u sezone, te da korak po korak. Marsej postane ekipa koja će u bliskoj budućnosti moći sebi da postavi za cilj plasman na finalni turnir elitnog takmičenja, a samim tim i borbu za evropski tron”.

Tokom fenomenalne karijere, Miloš Šćepanović je sa reprezentacijom Crne Gore osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Malagi, uz tri srebra sa smotri najboljih selekcija Starog kontineta. Ima srebrnu medalju sa Svetskog prvenstva i tri četvrta mesta sa Olimpijskih igara.