Vaterpolo je brend Crne Gore, treba mu pomoć!

Vesti vaterpolo 3. jul. 202014:04 > 14:06
Podeli:
Tom Pennington/Getty Images

Vaterpolo je bez ikakve sumnje brend Crne Gore. Ne moramo da idemo daleko u prošlost, dovoljno je prisetiti se dočeka u Podgorici posle osvajanja bronzane medalje na šampionatu Evrope.

Trenutna situacija na prvi pogleda deluje jako dobro, ali nije tako. Naime, projekat koji je započet pre četiri godine, sa ciljem da se formira generacija mladih momaka koji će uspeti da izbore plasman na Olimpijske igre u Japanu, a zatim da budu konkurentni na svim velikim takmičenjima koja slede, zaključno sa Olimpijskim igrama u Parizu, je formirana.

Pomenuta generacija je u međuvremenu osvojila zlatnu medalju u Svetskoj ligi i bronzanu medalju na Evropskom prvestvu, a sada je ostalo da stavi tačku na „i“, odnosno da na finalnom turniru u Roterdamu ostvari plasman na Olimpijske igre u Japanu.

Crna Gora može da se pohvali čitavom plejadom mladih i talentovanih momaka, ali sada je bitno napraviti strategiju, jer bez stabilnih klubova i jakih utakmica, nema ni reprezentacije. To je staro pravilo. Podsećanja radi, u Crnoj Gori su u borbi za trofeje Jadran iz Herceg Novog, Primorac iz Kotora, Budva i Kataro iz Kotora.

U protekloj deceniji, Jadran je dominantan, a Kotorani i Budvani nastoje da dostignu nivo Novljana, čime bi postali konkurentni u Evropi, jer je tim iz Herceg Novog u protekle tri godine, dva puta bio na pragu plasmana na finalni turnir Lige šampiona, a prošle sezone je igrao u finalu LEN Evrokupa gde je u neizvesnom dvomeču poražen od Marseja.

Jadran se trenutno sprema za finalni turnir Regionalne lige koji bi trebalo da se odigra 15. i 16. jula u Dubrovniku i na kome bi za trofej koji brani Mladost iz Zagreba, trebalo da se bore domaćin Jug, Mladost, Jadran iz Splita i Jadran iz Herceg Novog. Polufinalni parovi su Jug – Jadran Split, Mladost – Jadran Herceg Novi.

Odmah treba naglasiti da za sada finalni turnir nije odložen, ali ako se zdravstvena situacija ne stabilizuje, nije isključeno da dođe do otkazivanja završnice. Istovremeno, veliko je pitanje da li će naredne sezone biti Regionalne lige. Ako je bude, neizvesno je u kom formatu će se igrati, da li će biti kao do sada ligaškog dela takmičenja i doigravanja, ili će se igrati turniri na mesečnom nivou.

Samim tim, klubovi iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske su u problemu, jer će u slučaju otkazivanja regionalnog takmičenja, morati da se usmere na domaće šampionate koja naravno ni izbliza neće imati kvalitet koji je donosila Regionalna liga.

Dok se čeka finalni turnir Regionalne lige, Novljani se bore da obezbede sredstva za učešće u Ligi šampiona. Krajnji rok je bio 1. jul, ali su čelnici LEN-a šampionu Crne Gore, dali dodatni period kako bi dobili potvrdan odgovor iz Herceg Novog.

Da ne bude zabune, tema ovog teksta nije učešće Jadran u Ligi šampiona, nego pomoć svim klubovima iz Crne Gore. Prvi korak je naravno obezbeđivanje sredstava za učešće Novljana u elitnom takmičenju, jer Liga šampiona treba Crnoj Gori.

Zatim se treba fokusirati na završetak bazena u Kotoru što je osnovi preduslov da se Primorac vrati na staze stare slave, a da Kataro napravi kapitalan iskorak napred, kao i da se unapredi mlada i talentovana ekipa iz Budve, koja je u proteklom periodu uglavnom igrala finala protiv Jadrana, koji je stizao do trofeja.

Odmah treba napraviti strategiju takmičenja u periodu koji sledi, jačati klubove, kako bi u bliskoj budućnosti mogli da izađu na evropsku scenu, jer pored Jadrana koji se bori za mesto u Ligi šampiona, Crna Gora bi mogla da ima još jednu ekipu u kvalifikacijama za elitno takmičenje, kao i jednu ekipu u LEN Evrokupu.

Upravo to bi morao da bude cilj Crne Gore, ukoliko želi, a sigurno je da želi da sačuva brend, što vaterpolo u Crnoj Gori definitivno jeste. Sa tri kluba u Evropi, ne bi bilo razloga za brigu kada su velika takmičenja u pitanju, a uz entuzijazam i želju za radom koji nikada nisu bili sporno, slavlja i dočeci posle velikih uspeha bi se sigurno nizali kao na filmskoj traci, kako na reprezentativnom, tako i na klupskom nivou.

U periodu koji sledi, apsolutni priroriteti države Crne Gore, ako želi da sačuva vaterpolo kao brend, moraju da budu učešće Jadrana u Ligi šampiona, plasman reprezentacije na Olimpijske igre, a zatim jačanje klubova kako bi izašli na evropsku pozornicu i pomogli državnom timu da bude konkurentan za osvajanje medalja na velikim takmičenjima u periodu koji sledi.

Pomoć je u ovom trenutku nužna, jer svi klubovi iz Crne Gore dolaze iz Boke, dolaze iz gradova u kojima je osnova privredna delatnost turizam, koji je usled pandemije koronavirusa doživeo klasičan nokaut.