Porobić sa Kineskinjama napada medalju u Tokiju

Vesti vaterpolo 15. avg. 202021:23 > 21:32
Podeli:
VPSCG

Trofejni vaterpolo stručnjak, Petar Porobić, prihvatio se novog izazova. Naime, iskusni strateg će biti selektor ženske vaterpolo reprezentacije Kine na Olimpijskim igrama u Japanu.

Podsećanja radi, Petar Porobić je bio zadužen za popularizaciju vaterpola u Kini, radio je sa muškom selekcijom, svim mlađim reprezentacijama, a na red su došle i dame. Kina je jedna od najboljih selekcija planete kada je ženski vaterpolo u pitanju. Trenutno zauzima osmo mesto na FINA rang listi, a Kineskinje su 2011. godine osvojile srebrnu medalju na Svetskom prvenstvo.

Cilj čelnika Saveza je očigledno da sa selekcijom Kine, predvođene Petrom Porobićem, pokušaju da se umešaju u bornu za medalje na Igrama u Tokiju. Osim Petra Porobića, u stručnom štabu kineske selekcije biće još dvojica trener iz Crne Gore. U pitanju su Mladen Klikovac i Vasko Vučković.

Porobić je kao igrač branio je boje Primorca iz Kotora. Bio je omladinski reprezentativac Jugoslavije. U trenerske vode je uplovio 1982. godine. Sa uspehom je vidio Primorac, Bečej, Jadran, Galatasaraj… Razvojni put ga je doveo do stručnog štaba tadašnje SR Jugoslavije.

Zajedno sa Nenadom Manojlovićem, Porobić je kao asistent, u periodu od 2000. do 2004. godine učestvovao u osvajanju svih medalja. Ređali su se bronza na Olimpijskim igrama u Sidneju, srebro na Olimpijskim igrama u Atini, srebro na Svetskom šampionatu u Fukuoki, bronza na Svetskom prvenstvu u Barseloni, zlato na Evropskom šampionatu u Budimpešti i zlato na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta u Kranju.

Porobić je kao logično i slobodno se može reći jedino ispravno rešenje, imenovan za selektora reprezentacije Srbije i Crne Gore 2005. godine. Pomenutu 2005. godinu će pamtiti dugo. Osvojio je sa reprezentacijom zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Montrealu, a zatim i zlato na finalnom turniru Svetske lige u Beogradu.

Godinu dana kasnije, Srbija i Crna Gora su se razdvojile, a planeta je dobila dve moćne reprezentacije. Porobić je postao selektor Crne Gore, a 2008. godine je osvojio zlatnu medalju na Evropskom šampionatu u Malagi.

Ljubitelji vaterpola u Crnoj Gori verovali su da će na krilima velikog uspeha, Porobić uspeti da dovede vaterpoliste do pobedničkog postolja i na Olimpijskim igrama u Pekingu, ali od toga nije bilo ništa, pošto je Crna Gora bila četvrta. Isto mesto osvojila je četiri godine kasnije u Londonu i četiri godine kasnije u Rio de Žaneiru.

Petar Porobić će sada se ženskom vaterpolo reprezentacijom Kine pokušati da stigne do medalje na Olimpijskim igrama.