Jadran i Jug dobili rivale, Radnički sanja LŠ

Vesti vaterpolo 19. okt. 202013:27 > 13:29
Podeli:
VK Jadran

Obavljen je žreb za vaterpolo Ligu šampiona, a Jadran iz Herceg Novog će biti u grupi B sa Hanoverom, Dinamom iz Tbilisija, Barselonetom, Ferenecvarošem i pobednikom kvalifikacionog turnira B.

Drugu grupu, ili ti grupu A, u kojoj se nalazi Jug iz Dubrovnika, sačinjavaju Olimpijakos, Pro Reko, Marsej, Špandau i pobednik kvalifikacionog turnira A.

Kvalfikacioni turniri su na programu početkom novembra. Igraće se u Budimpešti i italijanskoj Sirakuzi, a od 20 ekipa koliko će učestvovati u kvalifikacijama, samo dve će stići do elitnog društva. Od ekipe iz regiona, do podviga će pokušati da se domognu Radnički iz Kragujevca, Jadran iz Splita, Mladost iz Zagreba i Primorac iz Kotora.

Sistem takmičenja je takav, da su ekipe podeljene u četiri kvalifikacione grupe, a samo prvoplasirane će stići do nokaut mečeva za plasman u Ligu šampiona. Ostale ekipe, evropsku priču nastavljaju u LEN Evrokupu.

Mečevi grupa A igraće se u italijanskoj Sirakuzi. U A1 se nalaze: Ortiđa (Italija), Barselona (Španija), Steaua Bukurešt (Rumunija), Jadran Split (Hrvatska), Primorac Kotor (Crna Gora), dok su u A2: Solnok (Mađarska), Mladost Zagreb (Hrvatska), Paj D Ai (Francuska) i Idraikos (Grčka).

Grupe B se igraju u Budimpešti. Radnički iz Kragujevca je u grupi B1 i igraće protiv mađarskog OSC, ruskog Sinteza iz Kazanja, španske Terase i francuskog Tursina. U grupi B2 su: Vuljagmeni (Grčka), Breša (Italija), Oradea (Rumunija) i Enka Istanbul (Turska).

Čelnici elitnog takmičenja su usled pandemije koronavirusa, doneli odluku da se kvalifikacije, kao i sama Liga šampiona igra turnirskim sistemom, odnosno u popularnim balonima.

Posle kvalifikacija, kada grupe bude kompletirane, biće organizovana tri turnira, a po četiri ekipe iz svake grupe će izboriti plasman na finalni turnir Lige šampiona. Turniri su planirani za decembar ove, odnosno mart i april naredne godine.

Već sada je poznato da će domaćin prvog turnira grupe A biti Rim, a grupe B u kojoj se nalazi Jadran iz Herceg Novog, Budimpešta. Turniri će se odigrati od 15. do 18. decembra. Novljani koji su u nedelju osvojili Kup Crne Gore, deseti u nizu, na prvom turniru igraju protiv Ferencvaroša, Hanovera i Dinama iz Tblisija.

Vrlo brzo ćemo saznati da li će još neka od četiri ekipe iz regiona uspeti da se pridruži momcima iz Herceg Novog i Dubrovnika.