Korona desetkovala Primorac pred kvalifikacije za LŠ

Vesti vaterpolo 10. nov. 202015:35 > 15:39
Podeli:
Foto: VK Primorac

Vaterpolisti Primorca od 11. do 15. novembra učestvovaće na kvalifikacionom turniru za Ligu šampiona koji će se održati u Sirakuzi (Italija), iako je koronavirus desetkovao tim iz Kotora.

Pored Kotorana, u prvoj grupi su još Ortiđa (Italija), Barselona (Španija), Steaua (Rumunija) i Jadran Split (Hrvatska), dok su u drugoj grupi Solnok (Mađarska), Mladost Zagreb (Hrvatska), Pej D’eks (Francuska) i Idraikos (Grčka).

Primorac će na startu igrati protiv splitskog Jadrana u sredu 11. novembra, dan kasnije rival je Barselona, 13. novembra Kotorani će odmeriti snage sa Steauom, duel sa Ortiđom je dan kasnije, a u nedelju 15. novembra na programu su dueli za plasman, odnosno borba za mesto u elitnom društvu.  

Nakon obaveznog testiranja na koronavirus, pet igrača Primorca je bilo pozitivno na Covid – 19 i oni nisu otputovali sa ekipom. S obzirom da se radi o jako bitnim igračima iz sastava tima, šanse da Kotorani naprave podvig i izbore plasman u elitno društvo, značajno su smanjene.

Očekujem kvalitetan turnir. Našoj ekipi će mnogo značiti utakmice na evropskom nivou. Odloženo je domaće prvenstvo, pa svi željno iščekujemo zvanične utakmice i priliku za dokazivanje. Neće biti lako. Pet igrača koji su bili u užoj konkurenciji za tim pozitivni su na Covid – 19 tako da idemo u izmenjenom sastavu u odnosu na prošle mečeve. Respektujemo protivnike ali ne smemo razmišljati o sastavu i problemima već o tome da u svakom meču damo maksimum i napredujemo”, rekao je kapiten Primorca iz Kotora Marko Gopčević.

VK Primorac

Spisak igrača Primorca: Aelksandro Kralj, Alen Isljamović, Dušan Matković, Vuk Drašković, Mlađan Janović, Marko Gopčević, Gabrijel Sojo Da Silva, Đorđije Stanojević, David Kljajić, Miloš Sekulić, Damir Crepulja, Draško Šekarić, Danilo Adžić.

Pored trenera Sandra Sukna, u stručnom štabu su još Vido Lompar, Miodrag Matković i Đorđe Klajn, dok sa ekipom putuju i sportski direktor Antonio Toni Petrović i crnogorski sudija Veselin Mišković.

U međuvremenu obavljen je žreb za vaterpolo Ligu šampiona, a Jadran iz Herceg Novog će biti u grupi B sa Hanoverom, Dinamom iz Tbilisija, Barselonetom, Ferenecvarošem i pobednikom kvalifikacionog turnira B. 

Drugu grupu, ili ti grupu A, u kojoj se nalazi Jug iz Dubrovnika, sačinjavaju Olimpijakos, Pro Reko, Marsej, Špandau i pobednik kvalifikacionog turnira A.

Kvalfikacioni turniri su na programu od 11. do 15. novembra. Igraće se u Budimpešti i italijanskoj Sirakuzi, a od 20 ekipa koliko će učestvovati u kvalifikacijama, samo dve će stići do elitnog društva.
Od ekipe iz regiona, do podviga će pokušati da se domognu Radnički iz Kragujevca, Jadran iz Splita, Mladost iz Zagreba i Primorac iz Kotora.

Sistem takmičenja je takav, da su ekipe podeljene u četiri kvalifikacione grupe, a samo prvoplasirane će stići do nokaut mečeva za plasman u Ligu šampiona. Ostale ekipe, evropsku priču nastavljaju u LEN Evrokupu.

Mečevi grupa A igraće se u italijanskoj Sirakuzi. U A1 se nalaze: Ortiđa (Italija), Barselona (Španija), Steaua Bukurešt (Rumunija), Jadran Split (Hrvatska), Primorac Kotor (Crna Gora), dok su u A2: Solnok (Mađarska), Mladost Zagreb (Hrvatska), Pej D’eks (Francuska) i Idraikos (Grčka).

Grupe B se igraju u Budimpešti. Radnički iz Kragujevca je u grupi B1 i igraće protiv mađarskog OSC, ruskog Sinteza iz Kazanja, španske Terase i francuskog Tursina. U grupi B2 su: Vuljagmeni (Grčka), Breša (Italija), Oradea (Rumunija) i Enka Istanbul (Turska).