LŠ: Splićani nadigrali Kotorane, sigurna Ortiđa

Vesti vaterpolo 11. nov. 202018:31 > 18:35
Podeli:
Foto: VK Primorac

Počeli su kvalifikacioni turniri vaterpolista za plasman u Ligu šampiona, koji se igraju u Sirakuzi i Budimpešti. U prvom kolu, Primorac iz Kotora je poražen od Jadrana iz Splita sa 16:11, dok je u istoj grupi Ortiđa pobedila Steauu sa 9:3.

zabranici Sandra Sukna, vaterpolisti Primorca imali su ambiciju i želju da se upuste u borbu za plasman u elitno društvo, ali su ambicije naglo splasle u trenutku kada je pet igrača iz prve postave moralo da ostane u Kotoru zbog pozitivnih nalaza na koronavirus.

Desetkovani Kotorani su najavili da će se boriti do poslednjeg atoma snage sa raspoloživim sastavom, ali je već sada jasno da u paklenoj konkurenciji neće uspeti da stignu do Lige šampiona, te da će evropsku priču nastaviti u LEN Evrokupu.

U prvom kolu, Primorac je poražen od Jadrana iz Splita, a sve dileme oko pobednika su rešene tokom prve deonice koju su Splićani posle sjajne igre u odbrani, izuzetno mirne i pametne u napadu, dobili sa 3:0.

Jadran je nastavio da igra na visokom nivou, a mnogo bolje je izgledao i Primorac, međutim bilo je evidentno da su Splićani objektivno bolji, pa se pitanje pobednika nije postavljalo do kraja meča.

Golove za Jadran iz Splita, postigli su Nikola Milardović pet, Zvonimir Burić tri, Jerko Marinić i Antonio Dužević po dva, Rino Burić, Ivo Bego, Duje Pejković i Marin Delić po jedan. Strelci za Primorac, bili su: Dušan Matković i Vuk Drašković po tri, Marko Gopčević dva, David Kljajić, Mlađan Janović i Đorđije Stanojević po jedan gol.

U drugom meču grupe A1, Ortiđa je pobedila Steauu sa 9:3. Reprezentativac Crne Gore, Stefan Vidović je postigao jedan, Valentino Galo tri, a Sebastijano Di Lučijano dva gola. Kod Steaue, golove su postigli Tiberlu Negrean dva i Tudor Fulea. U ovoj rundi, slobodna je bila Barselona, sa kojom Primorac igra u narednom kolu.

Pored Jadrana iz Splita i Primorca, za plasman u Ligu šampionata, kada su ekipe iz regiona u pitanju, boriće se Radnički iz Kragujevca koji u 21 čas igra protiv ruskog Sinteza i Mladost iz Zagreba koji prvi meč igra u četvrtak protiv francuske ekipe Pej D’eks.

Sistem takmičenja je takav, da su ekipe podeljene u četiri kvalifikacione grupe, a samo prvoplasirane će stići do nokaut mečeva za plasman u Ligu šampiona. Ostale ekipe, evropsku priču nastavljaju u LEN Evrokupu.

Mečevi grupa A igraće se u italijanskoj Sirakuzi. U A1 se nalaze: Ortiđa (Italija), Barselona (Španija), Steaua Bukurešt (Rumunija), Jadran Split (Hrvatska), Primorac Kotor (Crna Gora), dok su u A2: Solnok (Mađarska), Mladost Zagreb (Hrvatska), Paj D Ai (Francuska) i Idraikos (Grčka).

Grupe B se igraju u Budimpešti. Radnički iz Kragujevca je u grupi B1 i igraće protiv mađarskog OSC, ruskog Sinteza iz Kazanja, španske Terase i francuskog Tursina. U grupi B2 su: Vuljagmeni (Grčka), Breša (Italija), Oradea (Rumunija) i Enka Istanbul (Turska).