Šoštar: Vaterpolo položio test, Radnički na pravom putu

Vesti vaterpolo 13. nov. 202015:58 > 16:10
Podeli:
Foto Sport Klub

Na kvalifikacionom turniru za Ligu šampiona u Budimpešti i jedno poznato lice. Aleksandar Šoštar, legenda jugoslovensakog i srpskog vaterpola. U glavnom gradu Mađarske nalazi je u ulozi delegata Evropske federacije vodenih sportova (LEN).

Svojevremeno jedan od najboljih golmana na svetu, sportista godine u Jugoslavije i olimpijski šampion, koji je tokom bogate karijere osvojio preko 50 titula i trofeja sa klubovima i nacionalnim timom, danas pozitivno gleda na početak vaterpolo takmičenja posle višemesečne pauze, koja je usledila zbog pandemije koronavirusa.

Povezano

Ovde sam ispred Evropske federacije, ispred LEN biroa, kao delegat. Ovo je prvi turnir, zajedno sa turnirom u Sirakuzi, koji se igra pod ovakvim uslovima, pošto svi znamo problem sa virusom Covid-19, koji je prouzrokovao da se prošle godine prekinu sva takmičenja“, kaže Aleksandar Šoštar za Sport Klub i nastavlja: 

Ove godine je Evropska federacija vodenih sportova, znači LEN, startovala sa Ligom šampiona i ovo su prvi turniri, koji jesu na neki način i test proba za sve ono što nas čeka u periodu pred nama. Postoje otežavajuće okolnosti, ali jednostavno, ne možemo da izađemo iz okvira onoga u čemu se nalazimo svi zajedno. Moramo da poštujemo sva pravila kako bismo se maksimalno zaštitili i mogli da nastavimo sa takmičenjima. Mislim da je za sve ekipe najvažnije da se nastavi sa takmičenjima, jer ukoliko se bavite sportom, a nema takmičenja, onda sigurno to nije to„.

Foto Sport Klub

Šoštar prati sve kvalifikacione utakmice u Budimpešti i ističe da su utisci vrlo zadovoljavajući.

Posle prva dva dana takmičenja mislim da mogu da dam jednu vrlo visoku ocenu za sve ono što se dešavalo ovde i za samu organizaciju. Svakako da organizatoru nije jednostavno, sve je ovo novo i potrebno je da se svi zajedno prilagodimo situaciji. Mislim da smo zaista uspeli i siguran sam da će tako biti do kraja turnira. Mislim da je to dobar put, da vaterpolo i sve ove ekipe koje su prisutne ovde i u Sirakozi, kao i one koje će se kasnije priključiti u decembru u sistem takmičenja, zaslužuju da nastave sa takmičenjem.“

Kvalitet vaterpola je na zavidnom nivou, bez obzira na tehničke probleme i činjenicu da zbog preventivnih mera nema publike.

Turnir je pokazao, bar u ova prva dva dana, da su ekipe dosta izjednačene u kvalitetu. Na žalost imali smo otkazivanje ekipe iz Turske zbog zaraženosti virusom Covid-19, tako da u jednoj grupi imamo samo tri ekipe ovde prisutne u Budimpešti, u drugoj grupi imamo pet, ali šta je tu je, moramo da idemo dalje. Mislim da je kvalitet vaterpola na izuzetno zadovoljavajućem nivou pogotovo što su posle ne znam koliko meseci pauze ovo zvanično prve utakmice. Mislim da će do samog kraja biti vrlo interesantne borbe za prvo mesto i direktan plasman u preliminarnu fazu Ligu šampiona„, smatra Aleksandar Šoštar.

Foto Sport Klub

Ekipa Radničkog je bila nepoznanica za većini rivala na turniru. U grupi je sa tri prošlogodišnja učesnika Lige šampiona, a prvi put u istoriji učestvuje u kvalifikacijama. Bez obzira na to, Kragujevčani su odlično startovali, pobedili su Ruse i Špance, igrali nerešeno sa Francuzima i sad ih u poslednjem kolu u subotu čeka odlučujući meč sa domaćinima Mađarima za prvo mesto u grupi.

Kragujevčani su se odlično pokazao. U prvoj utakmici protiv Sinteza iz Kazana, koja je u tom momentu bila odlučujuća, Radnički je posle izuzetno lošeg početka okrenuo utakmicu i na jedan zaista impresivan način pokazao kvalitet koji poseduje, a koji meni nije nepoznat. Pobedio je predstavnika iz Rusije, igrao nerešeno sa Francuzima i pobedio špansku Terasu, prema tome utakmica protiv OSC je odlučujuća za ulazak u finale i za nedeljnu utakmicu u kojoj će se pobednici grupa boriti za Ligu šampiona. Mislim da Radnički ima i kvalitet i mogućnost da sutra protiv OSC pobedi, pošto mora da pobedi da bi bio prvi u grupi. Kasnije u nedelju videćemo, ide se korak po korak. Sigurno neće biti lako, Mađari igraju kod kuće, jesu organizatori i imaju takođe respektabilnu ekipu, ali na kraju krajeva mislim da i ovo što je do sada uradio Radnički uradio je jednu veliku stvar, pokazao je kvalitet i mislim da je klub koji se jako dobro razvija i jako dobro radi. Želim im od srca da ostanu na tom putu na kome su do sada bili.

Foto Sport Klub

Zadovoljan je Šoštar kako igraju vaterpolisti iz Srbije, a može da bude zadovoljan i na ličnom planu. Pre pet dana je reizabran u LEN biro.

To znači da ću i naredne četiri godine biti tu za vaterpolo i sve vodene sportove, kao što sam bio i u prethodnih osam godina. Lično mi to predstavlja veliku satisfakciju. Mislim da je to dobro i za sve naše vodene sportove. Sigurno je bolje kad imate nekoga da Vas predstavlja u okviru bilo evropske bilo svetske federacije nego da nemate nikog. I sigurno da mogu da se urade neke stvari, ne govorim u smislu rezultata nekih utakmica, nego u smislu strateških stvari, koje treba da se urade po pitanju organizacije takmičenja, prvenstava. Govorim za sve vodene sportove ne samo vaterpolo. Prema tome, mislim da nas očekuje dosta posla ukoliko želimo da na još viši nivo podignemo sve vodene sportove u Srbiji„, zaključio je Aleksandar Šoštar.

Foto Sport Klub