Dukić za SK: Spreman sam, biću konkurentan u Tokiju

Podeli:
COK

Crnogorsko jedrenje nastavlja da niže istinske podvige. Milivoj Dukić je uspeo da izbori plasman na Olimpijske igre, treći put uzastopno, a u Tokio ide zajedno sa trenerom i selektorom Ilkom Klakorom.

Ljubitelji sporta koji prate jedrenje, znaju da je u pitanju jedan od najzahtevnijih sportova, da je neophodno uložiti ogroman trud i napor, da bi se u konkurenciji gotovo hiljadu jedrličara u klasi ILCA 7 (Laser Standard) stiglo do jednog od 35 mesta, koliko ih ukupno ima na Igrama.

Dukić je uspeo u tome treći put uzastopno, a ono što raduje sve zaljubljenike u jedrenje je činjenica da Crna Gora trenutno ima čitavu plejadu mladih i taletovanih jedriličara i jedriličarki, kadrih da nastave kontinuitet, kadrih sa se bore za mesto na Igrama u Parizu 2024. i Los Anđelesu 2028. godine.

Sistem takmičenja je različit u odnosu na šampionata Evrope i planetarne smotre. Naime, 35 jedriličara će jedriti ukupno deset regata, nakon kojih će deset najboljih jedriti „medal race“.

Ilko Klakor i Milivoj Dukić su odradili sjajne pripreme i sjajan posao na kvalifikacionoj regati u Vilamuri, na kojoj je Dukić stigao do 21. mesta, a kasnije i do mesta na Olimpijskim igrama.

Odmah su nastavili sa radom u Splitu i na Hvaru, sa najboljim jedriličarima planete i trenerima, kakvi su Jozo Jakelić (najbolji trener prošle godine u izboru Hvatskog olimpijskog komiteta), Tonči Stipanović (osvojio srebrnu medalju u Riju), Pavlos Kontides (momak koji je osvojio prvu medalju na Igrama za Kipar u Londonu, bio je i prvak sveta), Filip Jurišić, Sergej Komisarov….

Dukić i Klakor u Tokio kreću spremni, bez pritiska, silno motivisani. Svesni su da su plasmanom na Olimpijske igre napravili istinski podvig, ali su isto tako svesni da imaju šta da kažu i pokažu u konkurenciji sa najboljim jedriličarima planete.

„Srećan sam i zadoljan što sam uspeo i treći put uzastopno da stignem do Olimpijskih igara u zaista paklenoj konkurenciji. Izuzetno dobro smo radili u proteklom periodu, imali smo odlične uslove, a sav rad, trud i odricanja su na kraju doneli željeni rezultat. Slede Olimpijske igre, slede dueli sa najboljim jedrličarima planete. Cenim i poštujem sve rivale u Tokiju, ali cenim i poštujem trud koji smo uložili i kvalitet koji imamo. Siguran sam da mogu da budem konkurentan na regatnom polju u Japanu“, naglasio je Milivoj Dukić za Sport Klub.

Odmah treba naglasiti da plasman u Tokio nisu izborile jedriličarke sile kakve su Grčka, Turska, Irska… Dukić i Klakor su napravili ogroman uspeh, a ljubiteljima sporta ostaje samo da im požele dobar vetar u Japanu.

Komentari

Vaš komentar