EP Split: Zlatna Tea Peteh, veliko iskustvo za Golubovića

Podeli:
Regate Com Hr/Hrvoje Duvančić

Završeno je Evropsko prvenstvu u jedrenju, klasa ILCA 6 (Laser Radial) u konkurenciji takmičara i takmičarki do 19 godina. Najveći uspeh od takmičara iz regiona, ostvarila je Tea Peteh  iz Hrvatske, koja je u konkurenciji do 17 godina, stigla do zlatne medalje.

Zlatnu medalju u konkurenciji jedriličara osvojio je Matia Ćezana iz Italije, srebro je pripalo Havijeru Sekui uz Španije, a bronzana medalja je stigla u ruku Joava Kfira iz Izraela.

Ugled regiona branilo je dosta jedriličara iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Antun Tomašević (Hrvatska) je osvojio osmo mesto, Luka Zabukovec (Slovenija) je zauzeo 37, Lovre Bakotić (Hrvatska) 59. a Nikola Golubović (Crna Gora), 16. mesto u srebrnoj grupi, odnosno 88. u generalnom plasmanu.

Treba naglasiti da je Nikola Golubović jedriličar koji se takmiči i koji se sprema za Evropsko i Svetsko prvenstvo u klasi ILCA 4 (Laser 4.7), a dueli sa najboljim jedriličarima Evrope u jačoj klasi, biće odlična provera pred iskušenja koja slede. Uoči drugog kvalifikacionog dana, momak iz Jedriličarskog kluba Delfin iz Tivta je bio na pragu plasmana u zlatnu grupu.

U konkurenciji jedriličara do 17 godina, zlatnu medalju je osvojio Matija Ćezena iz Italije, kao i u generalnom plasmanu, srebro je pripalo Tometu Kacu iz Izraela, a bronzano odličje je osvojio David Ponseti iz Španije.

Od momaka iz regiona, Luka Zabukovec iz Slovenije je bio 12. a Lovre Bakotić (Hrvatska) 19.

U konkurenciji jedriličarki, za koje je ILCA 6 olimpijska klasa, zlatnu medalju je osvojila Alesija Palanti iz Češke, srebro je pripalo Evi Mekmahon iz Irske, a bronza Aleksandri Lukojanovoj iz Rusije.

Od jedriličarki iz regiona, Petra Mastelić je osvojila peto, Tea Peteh osmo, Iva Rokvić 39. mesto.

U konkurenciji do 17 godina, Tea Peteh (Hrvatska) je osvojila zlatnu medalju, srebro je pripalo Margi Perelo iz Španije, a bronza Juliji Kareiro iz Brazila.

Organizatori su imali velikih problema tokom šampionata Evrope, jer je toplotni udar pogodio i Hrvatsku, pa prva tri dana nije bilo takmičenja, jer nije bilo vetra. Na radost organizatora i jedriličara, vetar je ipak odlučio da se pojavi, da omogući održavanje Evropskog prvenstva, koje je u svakom smislu opravdao očekivanja.

Komentari

Vaš komentar