EP u Tivtu: Vetar od 2 do 25 čvorova zaustavio jedrenje

Podeli:
Ana Jovanovic, Foto JK Delfin/Duško Miljanić

Počelo je Evropsko prvenstvo u olimpijskim klasama za jedriličare do 21 godine, koje se održava u Tivtu, u zalivu Trašte.

Prvi dan takmičenja je doneo mnogo uzbuđenja, veliku borbu sa vetrom i vremenskim uslovima u kojoj je na kraju, pobedu izvojevalo vreme koje je uspelo da zaustavi takmičare da stignu do cilja, iako su dva puta u toku dana kretali sa starta.

Prvi start uz zapadni vetar jačine od pet do osam čvorova je krenuo oko 13 časova. Startovale su jedriličarke u klasi ILCA 6 i obe grupe jedriličara u klasi ILCA 7. Međutim, sredinom regate, jačina vetra je naglo oslabila, pala je ispod dva čvora, pa je jedrenje zaustavljeno.

Posle dva sata čekanja, uz pomeranje regatnog polja, ponovo je dat start, krenule su jedriličarke u klasi ILCA 6, jačina zapadnog vetra je bila gotovo idealna, iznosila je šest do osam čvorova, a vetar je imao tendenciju da bude i jači.

Međutim, na žalost, vetar se jeste pojačao, ali je dostigao olujnu brzinu od 26 čvorova, zapadni vetar je prešao u severezapadni, počela je kiša, grmljavina, pa je regatni odbor doneo jedinu moguću odluku – prvi dan takmičenja je prekinut.

Šampionat se nastavlja 12. juna. Prema planu, trebalo bi da se odjedre tri regate, organizatori i jedirličari se nadaju da će u danu koji sledi, uspeti da dobiju bitku sa vremenom i vetrom, a za uloženi trud, napor i hrabrost prilikom olujnih udara vetra, svi učesnici zaslužuju čestitke.

Treba naglasiti da je borba između organizatora, jedriličara i vremenskih uslova, trajala od 11 do 18 časova.

Komentari

Vaš komentar