Evropsko prvenstvo kao poklon za 70. rođendan

Podeli:
JK Delfin
JK Delfin

Jedriličarski klub Delfin dobitnik je nagrade za najbolji sportski klub u Tivtu u 2020. godinu u izboru Sekcije sportskih novinara radio Tivta. Iako je 2020. godina za sveta značila posustajanje i odustajanje, jedriličari JK Delfin su prihvatili izazov i uspeli da uhvate dobre vetrove i realizuju veliki broj planiranih aktivnosti.

Takmičarska ekipa odjedrila je ukupno 19 regatnih dana na održanih 11 regata državne lige, osvojila četiri titule državnih prvaka i ukupno 82 trofeja. Nikola Golubović je otvorio sezonu na pobedničkom postolju na EuropaCup na Hvaru, a osvojio je i zlatnu medalju na Velikoj nagradi Mornara u Splitu. Učestvovao je na Evropskom prvenstvu za klasu Laser 4.7 u Portugalu u avgustu i stigao do zlatne grupe, grupe u kojoj su bili momci koji su se borili za pobedničko postolje.

Tivatski Delfin osnovan je 20. januara 1951. godine, pa je stoga 2021. godina Delfinova godina jubileja. U godini velikog jubileja klub će raznim događajima obeležiti 70 godina kontinuiranog rada. U pripremi je fotomonografija kluba, a u upravi se nadaju da će epidemiološka situacija omogućiti organizaciju svečane Skupštine, kulturnih i revijalnih sportskih programa kako bi bogata istorija kluba bila na najbolji način predstavljena lokalnoj i široj zajednici, okupila stare i nove članove, prijatelje kluba.

Pored očuvanja kulturnog nasleđa, razvoja sportskog jedrenja i postignutih izuzetnih rezultata kruna jubileja je domaćinstvo Evropskog prvenstva za klasu Laser do 21 godine koje Delfin organizuje u junu 2021. godine i EuropaCup u oktobru mesecu.

Dugogodišnjim učešćem na vrhunskim međunarodnim takmičenjima jedriličari kluba Delfin, stekli su poverenje Evropske federacije za klasu Laser, pozicionirali su grad Tivat na mapi značajnih jedriličarskih destinacija, a Boki i Crnoj Gori dali priliku da predstavi izuzetne prirodne potencijale za dalji razvoj jedrenja, kao sporta, ali i kao izuzetnog unosnog vida sportskog turizma.

Kroz decenije trajanja JK Delfin prevazilazi okvire klasičnog sportskog kluba, objašnjava predsednik dr Frano Tripović:

Godinama se u klubu stvaraju uspešni jedriličari, treneri i beleže odlični rezultati. U istoriju kluba upisana su imena izuzetnih brodograditelja i čuvara nautičke kulture grada, pa je klub receptivno mesto za sve ljude koji žive za more i od mora. Klub je povezao kreativce, volontere, meštre od kužine, fotografe, hroničare. Svi oni skupa stvaraju ambijent koji je za najmlađe Tivćane ne samo škola jedrenja nego i osnovna pomorska škola u kojoj mediteranska kultura življenja jedri punim jedrima.”

Delfin se može pohvaliti sve većim brojem polaznika škole jedrenja iz godine u godinu. U tom smislu posebno je značajna 2020. godina kada deca nisu imala nikakve socijalne sadržaje tokom sedam meseci, klub je prirodu individualnog sporta iskoristio kao prednost i najmlađima, osim izučavanja pomorskih veština pružio radost druženja i zajedništva tokom celog leta i pružio priliku da sačuvaju odgovornost prema obavezama.
Kao i nakon svake sezone JK Delfin i u 2021. godinu ulazi sa ojačanom takmičarskom ekipom ali i velikim brojem planova i obaveza kako bi zajedno sa Tivtom obeležio veliki jubilej, što 70 godina postojanja definitvno jeste.

Imamo izuzetno perspektivnu generaciju, koja apsolutno zaslužuje daleko veću finansijsku podršku kako bi imali kontinuitet u razvoju i ostvarili željene rezultate. Delfin se nada da planovi međunarodnih takmičenja neće biti dovedeni u pitanje, kako regata planiranih u Crnoj Gori tako i onih za koje se spremaju najperspektivniji takmičari kluba”, rekao je trener JK Delfin i selektor Crne Gore, Ilko Klakor i nastavio:

Poslednjih mesec i po dana prošle godine uspeli smo da realizujemo pripreme u Splitu i na Malti uz podršku Ministartva sporta. Ilija Marković je imao priliku da trenira sa najboljim jedriličarima na planeti, Stipanovićem, Kontidesom, Jurišićem, našim Milivojem Dukićem i jedriličarima iz Britanije, Mađarske, Rusije… Za mene je takođe veliko iskustvo rad sa vrhunskim trenerima, posebno sa Jozom Jakelićem, koji je nedavno izabran za najboljeg trenera Hrvatske u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora, iznjedrio je šampione Evrope i sveta, osvajače olimpijskih medalja. Učimo od najboljih, sarađujemo i treniramo sa klubom Mornar iz Splita, koji spada u sam vrh svetskog jedrenja.“

JK Delfin
JK Delfin

Ilija Marković je prospekt Delfina i Crne Gore za Olimpije igre u Parizu, spada u grupu najtalentovanijih jedriličara Evrope. Višestruki šampion države u svim klasama ima 19 godina, a iza sebe učešće na seniorskom šampionatu Evrope i seniorskom Svetskom prvenstvu i čitav niz uspešnih nastupa na medjunarodnim takmičenjima.

Bio je 21. na Svetskoj rang listi najboljih mladih jedriličara u klasi Laser 4.7, na EuropaCup u francuskom Ieru osvojio je zlatnu medalju u konkurenciji do 16 godina, zlato na „Olympic Sailing Week“ u Splitu i na Velikoj nagradi Mornara. U klasi Radial je osvojio zlatnu medalju na EvropaCup na Hvaru.

Odlične rezultate postiže u klasi Laser Standard. Na Evropskom prvenstvu u Poljskoj za jedriličare do 21 godine, sa tada 16 godina, osvojio je 13. mesto, nedugo zatim zlato na EuropaCup Italiji u konkurenciji do 19 godina i bronzu do 21 godine, odnosno 12. mesto u generalnom plasmanu.

Osvojio je zlatnu medalju na EuropaCup na Hvaru i Velikoj nagradi Opatije. Na Otvorenom prvenstvu Hrvatske i na Balkanskom prvenstvu u Grčkoj bio je četvrti, a na Balkanskom prvenstvu u Tivtu peti.

Golubović je sa svojih 16 godina stvorio sjajnu nisku uspeha. Šampion Crne Gore u klasi Optimist bio je četiri puta. Dominaciju je nastavio i u klasi Laser 4.7, aktuelni je šampion Balkana i dva puta nosilac titule prvaka Crne Gore. Osvojio je zlatnu medalju u konkurenciji jedriličara do 16 godina na Otvorenom prvenstvu Hrvatske, stigao je do zlatne medalje na Velikoj nagrada Mornara u Splitu i apsolutni je pobjednik na EvropaCup na Hvaru.

U prošloj godini je opravdao očekivanja na Evropskom šampionatu u Portugalu, gdje se izborio za zlatnu grupu u kojoj su se nalazili jedriličari koji su se borili za pobedničko postolje.

Novi adut je Pavle Musić, neprikosnoveni šampion Crne Gore u klasi Optimist u poslednje tri godine. Nedavno je prešao u klasu Laser 4.7, odlučan u nameri da nastavi sa odličnim rezultatima.

Delfin još jednom dokazuje svoju krilaticu „Jedriti se mora“, pa i u situacijama kada vjetrovi nisu nakloni. Jedra su izgradila Boku kojoj se danas divimo, a jedrenje kao najunosniji vid sportskog turizma daće joj novu razvojnu priliku u budućnosti, veruju u tivatskom sedamdesetogodišnjem klubu.

 

Komentari

Vaš komentar