Klakor i Dukić za SK: Svaka regata je „medal race“

Podeli:
Milivoj Dukić
foto: Regate Com Hr / Hrvoje Duvancic

Uzbuđenja kada je jedrenje u pitanju, smenjuju se kao na filmskoj traci, a ono što raduje sve ljubitelje sporta u Crnoj Gori, je da se i uspesi, kako u rezultatskom, tako i u organizacionom smislu, takođe nižu.

Nakon kvalifikacione regate za Olimpijske igre u portugalskoj Vilamuri, na kojoj su ugled Crne Gore branili jedriličari Milivoj Dukić i Ilija Marković, odnosno selektor Ilko Klakor, usledio je sjajno organizovano Evropsko prvenstvo u olimpijskim klasama za jedriličare do 21 godine u Tivtu.

Podsećanja radi, Dukić je u Vilamuri zauzeo 21. mesto, ali je nedugo zatim, nakon odustajanje dve nacije, stigao do ostvarenja sna, stigao je do trećih uzastopnih Igara.

Jedrenje:

Ilija Marković je u Portugaliji, stekao kapitalno iskustvo, na šampionatu Evrope je stigao do zlatne grupe i 27. mesta, a slobodno se može reći da je „izgoreo“ u želji da na svom terenu stigne do prilike da se bori za medalju, za plasman među deset najboljih.

Vremena za odmor nije bilo. Odmah po završetku Evropskog prvenstva, Ilko Klakor i Ilija Marković su se pridružili Milivoju Dukiću u Splitu, a zatim i moćnoj ekipi Jedriličarskog kluba Mornar iz Splita, sa kojom su nastavili pripreme za Olimpijske igre koje slede u Japanu, kao i iskušenja na ostalim velikim takmičenjima, a biće ih mnogo u narednom periodu.

Selektor Klakor i Dukić, trenutno se nalaze na Hvaru, gde zajedno sa Jozom Jakelićem, najboljim trenerom prošle godine u izboru Hrvatskog olimpijskog komiteta, kao i asovima kakvi su Pavlos Kontides, Tonči Stipanović, Filip Jurišić… obavljaju završne pripreme za Tokio.

Pored Dukića, plasman na Igre su obezbedili Tonči Stipanović koji je u Brazilu osvojio srebrnu medalju, kao i Pavlos Kontides koji je Kipru doneo medalju sa Olimpijskih igara u Londonu.

U paklenoj konkurenciji koja vlada u svetu jedrenje, plasman na Olimpijske igre je ogroman uspeh, s obzirom da će se u klasi ILCA 7, za medalju boriti 35 najboljih jedriličara planete. Milivoj Dukić je u Vilamuri pokazao da je kadar za velika dela, a u Tokiju će imati i blagu prednost, jer će biti rasterećen u odnosu na glavne favorite za osvajanje medalje.

Pripreme praktično nismo ni prekidali. Odmah posle velikog truda koji smo uložili za kvalifikacionu regatu u Vilamuri, gde je malo sreće i koncentracije nedostajalo da Dukić stigne do jedne od dve olimpijske vize, usledila je radosna vest, Milivoj je i treći put stigao do najveće sportske smotre. Odmah je krenuo put Splita, mi smo po mišljenju svih učesnika i javnosti, sjajno organizovali Evropsko prvenstvo za olimpijske klase, a sada imamo idealne uslove za rad i trening, a svi koji prate sport i jedrenje znaju šta znači sarađivati sa Jozom Jakelićem, Tončijem Stipanovićem, Pavlosom Kontidesom, Filipom Jurišićem…“, naglasio je za Sport Klub, selektor Ilko Klakor, pa nastavio:

Dukić će uveren sam biti maksimalno spreman za Olimpijske igre, a Ilija Marković za Svetsko prvenstvo koje ga očekuje uskoro. Rastemo i napredujemo iz dana u dan, kako u rezultatskom, tako i u organizacionom smislu. Koji su krajni dometi u Japanu? Idemo korak po korak. Dukić je u Vilamuri pokazao da može mnogo, ne treba stvarati pritisak, a nema nikakve dileme da će Milivoj dati sve od sebe o Tokiju“.

Milivoj Dukić, Ilko Klakor
foto: Regate Com Hr / Hrvoje Duvancic

Milivoj Dukić je stigao do trećih Olimpijskih igara u nizu, a u pitanju je momak koji može da jedri i na Igrama u Parizu. Pored toga, sjajnim rezultatima je pokrenuo veliki broj klinaca da se posveti jedrenju, pa Crna Gora trenutno ima plejadu mladih i talentovanih jedriličara i jedriličarki, pred kojima je svetla budućnost, ukoliko se budu pridržavali najvažnijih postulata – red, rad, disciplina, vera i strpljenje.

Na pitanje da li sanja medal race, odnosno završnu regatu na Olimpijskim igrama, u kojoj će se deset najboljih jedriličara, nakon deset regata, boriti za medalju, Dukić je odgovorio:

Medal race? Za mene će svaka regata u Japanu biti medal race. Sada se spremam u zaista idealnim uslovima, imam sjajne konkurente na regatnom polju, momke koji spadaju u sam krem svetskog jedrenja. U ovom trenutku je najvažnije da dostignem top formu, a jedrenje je zahtevan i težak sport u kojem morate da idete korak po korak, regatu po regatu, a da nastojiti da napravite što je moguće manje grešaka i loših procena“, naglasio je Dukić i dodao:

U Vilamuri sam u paklenoj konkurenciji uspeo da stignem do zlatne grupe i među dvadeset najboljih jedriličara na kvalifikacionoj regati. Sada me očekuje slična, odnosno paklena konkurencije u Japanu. Obećavam borbu do poslednjih atoma snage, a svaka regata je medal race“.

Komentari

Vaš komentar