Klakor SK: Nastavljamo da pomeramo granice

COK

Sportski ambasadori i brend Crne Gore, što jedriličari i jedrenje definitivno jesu, počeli su pripreme za izuzetno zahtevnu i izazovnu godinu, u kojoj će pored borbe na regatnom polju, organizovati i treće u nizu međunarodno takmičenje - Evropakup.

Detaljan plan priprema je napravljen, a realizacija je počela u Splitu, koja je prva stanica u novom olimpijskom ciklusu. Sa žestokim radom za velika iskušenja, krenule je reprezentacija Crne Gore u sastavu Milivoj Dukić, Ilija Marković, Nikola Golubović, pod komandom, selektora Ilka Klakora.

U ovom momentu, Milivoj Dukić je 56. na Svetskoj listi, a Ilija Marković je na koti 113 u olimpijskoj klasi ILCA 7. Cilj je da se u godini koja je nedavno počela, napravi iskorak u odnosu na prethodnu, da se ostvari napredak na planetarnoj listi, da se teži plasmanu u zlatne grupe na svim velikim takmičenjima, a jedan od ciljeva je i osvajanje medalja na Mediteranskim igrama.

Imago Sports

Plan priprema i takmičenja izgleda ovako: Mornarova regata (od 24. do 27. februara, učestvuju Milivoj Dukić, Ilija Marković, Nikola Golubić, Pavle Musić, Andrija Marković, Spasoje Đuranović), Otvoreno prvenstvo Hrvatske (od 3. do 6. marta, Dukić, Marković, Golubović), Svetski kup Princeza Sofija u Majorci (od 2. do 9. aprila, Dukić, Marković), U21 Evropsko prvenstvu u Fracuskoj (od 10. do 21. aprila, Marković), Svetski kup u Ieru (od 23. do 30. aprila, Dukić, Marković), Evropakup u Tivtu (od 5. do 8. maja), Svetsko prvenstvo u Meksiku (od 21. do 28. maja, Dukić,  Marković), Mediteranske igre (od 25. juna do 5. jula, Dukić,  Marković), Evropsko prvenstvo ILCA 6 za mlade u Solunu (29. juna do 6. jula, Nikola Golubović), Svetsko prvenstvo za mlade u Hagu (od 8.  do 15. jula, Nikola Golubović), Svetski kup u Marseju (Dukić, Marković), U21 Svetsko prvenstvo u Vilamuri (od 15. do 28. avgusta, Marković), Svetsko prvenstvo ILCA 6  u Kini (od 10. do 17. oktobra, Golubović), Evropsko prvenstvo u Ieru (od 14. do 21. novembra, Dukić, Marković).

JK Delfin Tivat

“U godini koja je ostala za nama, kao i u prethodnim uspeli smo da podignemo lestvicu na viši nivo, ali nemamo nameru da stanemo, jer u sportu, jedrenju i životu, uvek može bolje. Naravno da smo ponosni na ostvareno. Milivoj Dukić je stigao do Olimpijskih igara, ne na osnovu specijalne pozivnice, nego na osnovu rezultata koji je ostvario na kvalifikacionoj regati. U Tokiju je pokazao da mu je mesto u samom vrhu svetskog jedrenja. Stigao je do prve pobede u istoriji Crne Gore, sve do poslednjeg dana je bio u igri za mesto u medal race trci, ali je nedostajalo malo sreće, malo boljih odluka”, naglasio je selektor Ilko Klakor za Sport Klub, pa nastavio:

JK Delfin

“Marković je izborio plasman u TOP 10 na Svetskom prvenstvu za mlade, u TOP 20 na Evropskom prvenstvu u istoj konkurenciji. Dukić i Marković su izborili plasman u zlatnu grupu na šampionatu Evrope, a mladom Markoviću je samo jedan bod nedostajao da stigne do zlatne grupe na Svetskom prvenstvu. Da je ogroman potencijal, kako crnogorskog, tako evropskog i svetskog jedrenja, potvrdio je i Nikola Golubović koji je prešao u jaču klasu, ali je uspeo da stigne do TOP 10 na Evropskom prvenstvu”.

JK Delfin

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, selektor Ilko Klakor je nastavio sa izlaganjem:

“Prošle godie smo imali ogromnih problema u nastojanju da realizujemo plan i program rada, zbog globalne zdravstvene pošasti. Sada se nadamo da ćemo sve zamisli i kompletan plan uspeti da sprovedemo u delo. Koji su primarni ciljevi? Napredak na Svetskoj listi, borba za mesta u zlatnim grupama na svim velikim takmičenjima, osvajanje medalja na Mediteranskim igama, napredak u svakom smislu, jer nas tek očekuju iskušenja na putu ka ostvarenju sna, a to je ponovni plasman na Olimpijske igre”, naglasio je Klakor i nastavio:

COK

“Pored rezultatskog pomeranja lestvice, ponosni smo i na organizacione sposobnosti koje smo pokazali. Organizovali smo Balkansko prvenstvo, prvo veliko međunarodno takmičenje u istoriji Crne Gore kada je jedrenje u pitanju. Nedugo zatim dobili smo nagradu za ogroman rad i trud, veliko poverenje EurILCA, koja nam je dodelila organizaciju Evropskog šampionata za jedrilirače do 21 godine u olimpijskim klasama. U godini koja sledi, Jedriličarski klub Delfin iz Tivta i Crnogorski jedriličarski savez će biti organizatori Evropakupa u maju mesecu. Očekujemo veliki broj jedriličara iz regiona i Evrope, a uveren sam da ćemo kao i do sada biti sjajni domaćini, da ćemo na pravi način promovisati jedrenje kao sport i Crnu Goru kao turistički i nautičku destinaciju”., zaključio je selector Klakor.

Ljubiteljima sporta i jedrenja u Crnoj Gori, ostaje jedino da pravim sportskim ambasadorima, požele dobar vetar u periodu koji sledi.

 

 

Komentari

Vaš komentar