Palma Čargo punim jedrima leti ka Parizu

Podeli:
Privatna arhiva

Palma Čargo spada u grupu najtalentovanijih i najperspektivnijih jedriličarki, ne samo u Hrvatskoj, nego u Evropi i svetu. Mlada Splićanka, od malena se bavila sportom, gimnastika je ostala uskraćena za velikog aduta, a jedrenje je dobilo uzdanicu, koja je kadra da donese medalju sa Olimpijskih igara. Da li će do cilja stići u Parizu, Los Anđelesu ili Brizbejnu, ostaje da se vidi.

Palma je sportsku karijeru počela kao gimnastičarka, volela je izuzetno zahtevni, ali za decu sjajni bazični sport. Međutim, miris mora, talasi, zvuk vetra koji udara u jedra, je bio jači, pa je Palma odlučila da se prebaci na jedrenje, a prva stanica je bila klasa Optimist.

Privatna arhiva

Uspela je da stigne do titule prvaka Hrvatske, mnogi su Palmu već videli o olimpijskoj klasi ILCA 6, bivši Laser Radial, ali je Palma odlučila da se iz jedrilice, preseli na dasku za jedrenje.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju, jedrenje na klasičnoj dasci je otišlo u istoriju, a modernizacija je učinila svoje, pa se sada svi jedriličari planete pripremaju za Pariz u klasi iQFOiL, koja je daleko brža, daleko atraktivnija, a samim tim i zahtevnija.

Palma je na regatnom polju, pod kontrolom legendarnog trenera Marina Sirišćevića, popularnog Sira, potencijal pretočila u kvalitet, osvojila medalju na Evropskom prvenstvu u konkurenciji do 21 godine, bronzanu medalju na Mediteranskim igrama u Alžiru, gde je konkurencija bila u rangu Evropskog prvenstva. Zauzela je četvrto mesto na Svetskom prvenstvo u Holandiji za mlade, a bila je učesnica i Olimpijskih igara za mlade.

Privatna arhiva

Sada je cilj kristalno jasan. Palma želi plasman na Olimpijske igre u Parizu, želi da odmah san pretvori u javu, iako može da traje i bude konkurentna do Olimpijskih igara u Los Anđelesu i Brizbejnu.

“Volela sam gimnastiku, moram da budem iskrena. Radi se o zaista sjajnom bazičnom sportu, ali neuporedivo više volim jedrenje, more i adrenalin koje sa sobom nosi klasa iQFOiL. Zbog toga sam između ostalog, posle osvajanja titule državnog prvaka u klasi Optimist, odlučila da se preselim na dasku, a zatim i na iQFOiL. Prezadovoljna sam saradnjom sa trenerom Siriščevićem, imamo idealne uslove za rad, kako u Splitu, tako i na Bolu, koji je širom planete poznat kao raj za jedriličare. Imamo podršku Olimpijskog odbora, Jedriličarskog saveza i Kluba Labud. Naravno, imamo velike ciljeve i ambicije. Iza nas su dobri uspesi, imamo odlične rezultate, ali me iskreno, kao i trenera Siriščevića, raduje činjenica da prostora za napredak ima mnogo pa tome i težimo”, naglasila je za Sport Klub, Palma Čargo, pa nastavila:

Privatna arhiva

“Trenutno se nalazimo na priprema na Bolu. Uslovi za rad i trening su zaista idealni. Uskoro ćemo pripreme nastaviti u Marseju, kako bi imala priliku da radim u konkurenciji sa najboljim jedriličarkama planete, kako bih mogla da uvidim šta je to što mi nedostaje i na čemu treba da radim, kako bi stigla do vrha, kako bi stigla do cilja, a to su u ovom momentu, Olimpijske igre u Parizu”.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, Palma je nastavila sa izlaganjem:

Privatna arhiva

“Bronzana medalja koju sam osvojila na Mediteranskim igrama u Alžiru je veliki vetar u leđa, jer je konkurencija zaista bila jaka. Na regatnom polju je bilo sedam najboljih jedriličarki sa Svetske rang liste. Ponosna sam što sam stigla do medalje, ali sam odmah pojačala rad, jer želim da stignem do ostvarenja sna, želim da stignem do Pariza. Samim tim, sve je podređeno Svetskom prvenstvu koje je na programu naredne godine u Hagu”, naglasila je Palma, pa dodala:

“Na putu ka Parizu, moraću da osvojim jedno od 11 mesta koja vode na Olimpijske igre. Ljubitelji jedrenja znaju, ali da ponovim, na Igrama svaka država može da ima samo jednog predstavnika, samim tim, moram da budem među jedanaest nacija na planetarnoj smotri kako bi stigla do cilja, kako bi već posle Svetskog prvenstva u Holandiji, mogla da počnem pripreme za Olimpijske igre. Da li sanjam medalju sa Igara? Mislim da ne postoji sportista ne planeti, koji nema taj san”.

Privatna arhiva

Ljubiteljima sporta i jedrenje u Hrvatskoj i regionu ostaje da Palmi i treneru Siriščeviću požele mnogo sreće i dobar vetar u periodu koji sledi. Ključno takmičenje, prva prilika da se obezbedi viza za Pariz je Svetsko prvenstvo u Hagu.

Komentari

Vaš komentar