Potencijal je tu: Golubović i Musić u finalu Evropakupa

Podeli:
EurILCA/Augustin Argulles

Selektor crnogorske jedriličarke reprezentacije Ilko Klakor, jedriličari Milivoj Dukić i Ilija Marković krenuli su na Svetsko prvenstvo koje 22. maja počinje u Meksiku, a u međuvremenu sjajne vesti stižu iz Italije, u režiji Nikole Golubovića i Pavla Musića.

Jedriličari pred kojima je svetla budućnost i koji su velika perspektiva crnogorskog, evropskog i svetskoj jedrenja, potvrdili su spomenuti potencijal u Italiji, gde su uspeli da stignu do finala, odnosno do zlatnih grupa u zaista jakoj konkurenciji na Evropakupu.

Nikola Golubović, koji se takmiči u klasi ILCA 6, koja je olimpijska klasa za jedrilčarke, prelazna klasa za jedriličare na putu ka olimpijskoj – ILCA 7, zauzeo je 66. mesto u konkurenciji 213 jedričara i jedriličarki iz Evrope. Plasman u zlatnu grupu od jedriličara iz regiona, izborio je mladi Slovenac, Luka Zakubovec i iskusna Hrvatica, Elena Vorobeva koja je bila učesnica Olimpijskih igara u Japanu.

Mladi i talentovani Pavle Musić koji je nedavno iz klasi Optimist u kojoj je nizao pobede kao na filmskoj traci, prešao u daleko jaču klasu ILCA 4, izborio se za mesto u finalu, zauzeo je 82. mesto u konkurenciji 250 najboljih jedriličara Evrope.

JK Delfin/Duško Miljanić

Naredna dva dana, na programu su četiri finalne regate, četiri prilike da Golubović i Musić poporave plasman, a sada im je dodatni adut rasterećenost jer su ogroman uspeh već napravili.

Da bi uspeh bio lakši za praćenje, dobro bi ga bilo uporediti sa tenisom. Plasman Golubovića i Markovića je isto kao da Crna Gora ima 66. i 82. tenisera na ATP listi, sa realnim izgledima da u naredna dva dana stignu među TOP 50.

Hrvoje Duvančić/ regate.com.hr

Podsećanja radi, u dosadašnjem delu sezone, Nikola Golubović je osvojio bronzanu medalju u klasi ILCA 6, na Velikoj nagradi Mornara. Milivoj Dukić je osvojio bronzanu medalju na Otvorenom prvenstvu Hrvatske, a Ilija Marković zlatnu u konkurenciji jedriličara do 21 godine. Dukić je stigao do zlatne grupe na Svetskom kupu – “Princeza Sofija” na Majorki, a Ilija u TOP 10 na šampionatu Evrope. Nedugo zatim, Dukić je stigao do finala, odnosno zlatne grupe na Svetskom kupu u Ieru, dok je Marković stekao zlata vredno iskustvo u srebrnoj grupi.

Golubović i Musić nastavljaju borbu u Italiji, a Dukić i Marković se spremaju za Svetsko prvenstvo. Dobar vetar momci!!!

Komentari

Vaš komentar