Šampion ostaje šampion: Ivica Kostelić jedrio do Martinika

Vodeni sportovi 30. nov 202111:53 > 15:293 komentara
Ivica Kostelić
Ivica Kostelić

Šampion ostaje šampion, bez obzira na teren, na kojem se bori. Ivica Kostelić svojevremeno jedan od najboljih skijaša planete, sportsku karijeru je nastavio u jedrenju, a sada može da se pohvali da je uspeo da savlada jednu od najzahtevnijih regata i takmičenja, da je uspeo da preplovi Atlantik.

Legendarno jedrličarsko takmičenje preko Atlantika – Transat Žak Vabr, od Avra do Martinika, pa nazad do Normandije, Ivica Kostelić i Kalist Antoan su odjredrili za 22 dana, 14 časova, 29 minuta i 50 sekundi, pa su zauzeli 17. mesto u generalnom plasmanu.

Odmah treba naglasiti da se takmičenje završava na Martiniku, do kojeg je posada jedrilice „Croatia Ful Of Life“, sa skiperom Ivicom Kostelićem, stigla u noći izmešu 29. i 30. novembra oko četiri časa ujutro po srednjeevropskom vremenu.

Ivica Kostelić
Ivica Kostelić

 

„Dragi prijatelji! Preplovili smo okean, ostavili smo dugu brazdu iza nas. Čovekova je sudbina da ta brazda, kao i svaki drugi njegov trag, kratko traje. Valovi su već poklopili našu rutu i ostaje samo priča; ona nadživi naše tragove i učini ih večnima. Priča pak vredi samo ukoliko se može podeliti. Sinoćnjim ulaskom u cilj Transat Jacques Vabre, nakon 22 dana tvrdog utrkivanja, mogao sam pročitati vaše poruke koje su mi potvrdile ono sto vredi: da ste uvek bili uz mene i da smo mogli deliti istu priču. Hvala vam za to.

Svakog iole produhovljenog čoveka prelazak okeana preplavi okeanom emocija, a posebno kada je taj prelazak začinjen takmičarskom strašću i naporom. Oprostićete mi stoga sto ću analizu regate ostaviti za neku drugu priliku, a sada ću pustiti da me obuzme čar spokoja koji nastane kada se nakon 22 dana jurnjave odjednom zaustavite, kada grmljavinu krijeste zameni tišina sigurne luke, kada blagi noćni povetarac šapne umornom mornaru: mirno spavaj“, napisao je Kostelić na društvenim mrežama.

Prvo mesto u generalnom plasmanu osvojila je posada u sastavu Antoni Karpentijer i Pablo Del Arko sa jedrilicom „Redman“, drugo mesto je pripalo posadi u sastavu Valentin Gutier i Simon Koster sa jedrilicom „Ville La Grand“, dok je treće mesto pripalo Sedriku Šatreu i Džerimi Mionu sa jedrilicom „Seafrigo Sogestran“.

Preko 60 posada u četiri klase učestvovovalo je na transatlantskoj trci koju je 1993. godine pokrenuo proizvođač kafe Žak Vabr. Trka je osmišljena tako da prati istorijski put kojim su se u Francuskoj snabdevali kafom, pa je tako ranije krajnja destinacija bila u Brazilu.

Ivica Kostelić
Ivica Kostelić

Ovog puta, za 15. izdanje trke, odlučeno je da ta čast prvi put pripadne Martiniku, meki za jedrenje. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da će posade u svakoj od klasa čeka različita putanja do Martinika, posebno zbog brzina koje se kreću.

Ivica Kostelić je bio i ostao šampion. Uspeo je da stigne do Martinika, uspeo je da se izbori sa izuzetno zahtevim i teškim uslovima za jedrenje, uspeo je da pobedi nemirne vode Atlantika i zato zaslužuje jedno veliko – Respect!!!!

Komentari

Vaš komentar