SP: Jurišiću bronza, Tonči peti, sjajni Milivoj i llija

Podeli:
Regate com HR

Završeno je Svetsko prvenstvo u jedrenju, u olimpijskoj klasi ILCA 7, koje je odlično organizovano u Meksiku. Zlatnu medalju je osvojio Žan Baptist Bernaz iz Francuske, drugi je bio Pavlos Kontides sa Kipra, bronzu je osvojio Filip Jurišić iz Hrvatske. Tonči Stipanović je bio pet, Milivoj Dukić i Ilija Marković iz Crne Gore – 30. i 60.

Ljubitelji jedrenja u regionu zaista mogu da budu ponosni na ostvarene rezultate. Jedričari iz Hrvatske, koji već godinama spadaju u sam svetski vrh u koji su već navikli zaljubljenike u sport na osvajanje medalja, nisku uspeha su nastavili u Meksiku.

Phil Walter/Getty Images

Filip Jurišić koji je uoči poslednjeg finalnog dana bio na koti osam, briljirao je u samoj završnici. Osvojio je prvo i dva druga mesta, pa je posle srebrne medalje na Evropskom, stigao do bronzane medalje na Svetskom prvenstvu.

Tonči Stipanović je uoči poslednjeg finalnog dana bio četvrti, četvrti je bio i uoči poslednje regate, ali nije uspeo da napravi korak napred. Završio je na petom mestu, a podsećanja radi, Tonči je na Olimpijskim igrama osvojio srerbnu medalju, a na prošlom Svetskom prvenstvu je stigao do bronzanog odličja.

Getty images

Milivoj Dukić i Ilija Marković, jedriličari iz Crne Gore, uspeli su pod komandom selektora Ilka Klakora, da ostvare sjajne rezultate u proteklom periodu, pa su se izborili za dva mesta na planetarnoj smotri. Dukić i Marković su sjajno jedrili u Meksiku, zajedno su stigli do finalne, odnosno zlatne grupe.

U jednom momentu, Milivoj je bio blizu plasmana u TOP 20, a Ilija blizu plasman u TOP 40, ali je momcima iz Crne Gore poslednjeg dana ponestalo snage i koncentracije, ali su 30. i 60. mesto u konkurenciji 126 najboljih jedriličara planete, zaista ogroman uspeh.

JK Delfin

Od ostalih momaka iz regiona, Slovenac Žan Luka Zelko je završio Svetsko prvenstvo na 56. mestu, dok je mladi jedriličar iz Hrvatske, Bruno Gašpić zauzeo 54. mesto.

Pod momke iz regiona slobodno možemo da uvrstimo i Kipranina Pavlosa Kontidesa, koji je stigao do srebrne medalje, jer je Kontides već godinama unazad član Jedriličarskog kluba Mornar iz Splita.

JK Delfin Tivat

Sledi mala pauza i mali odmor, a zatim se iskušenja nastavljaju, kako na regatnom polju, tako i u organizacionom smislu. Naime, Crne Gora i Tivat će uskoro organizovati i treće veliko takmičenja. Posle Balkanskog šampiona, Evropskog prvenstva za olimpijske klase u konkurenciji jedriličara do 21 godine, Jedričarski klub Delfin iz Tivta će biti organizator Evropakupa.

Komentari

Vaš komentar