Split: Zlato za Nikolu Golubovića, srebro za Iliju Markovića

Ostali sportovi 28. mar. 202121:041 komentar
Podeli:
Nikola Golubović, Ilija Marković
JK Delfin

Reprezentacija Crne Gore u jedrenju takmičila se na Otvorenom prvenstvu Hrvatske od petka 26. do nedelje 28. marta u Splitu u organizaciji JK Mornar.

Nikola Golubović osvojio je zlato u klasi Laser 4.7, a Ilija Marković srebro u klasi Laser Standard, u konkurenciji jedriličara do 21 godine. Milivoj Dukić, momak koji je dva puta bio učesnik Olimpijskih igara, plasirao se na deveto mesto u generalnom plasmanu.

Jedrenje:

Prvenstvo je okupilo jaku međunarodnu konkurenciju, ravnu konkurenciji na šampionatu Evrope. Postolje u klasi Laser Standard osvojili su Tonči Stipanović (četiri puta prvak Evrope, vlasnik srebrne medalje sa Olimpijskih igara u Brazilu, vlasnik dva srebrna odličja sa šampionat planete), Filip Jurišić obojica iz Mornara i Sergej Komisarov iz Rusije.

Pavlos Kontides, dvostruki svetski šampion i momak koji je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu, osvojio je šesto mesto. Ilija Marković je bio 12. u generalnom plasmanu.

Nikola Golubović, aktuelni šampion Balkana je osvojio zlatnu medalju, drugo mesto i srebrno odličje je prigrabila Petra Marendić, koja je na Evropskom prvenstvu za klasu Laser 4.7 prošle godine u Portugalu, osvojila zlatnu medalju do 16 godina i šesto mesto u generalnom plasmanu.

Jedriličari iz Crne Gore i selektor Ilko Klakor, ostaju do kraja prve nedelje aprila u Splitu na pripremama. Zatim, selektor Klakor, Milivoj Dukić i Ilija Marković kreću na put dug tri hiljade kilometara, očekuje ih više od 40 časova vožnje kombijem sa prikolicom na kojoj vuku gumenjak i dva standarda do Portugala, gde ih u Vilamuri od 17. do 24. aprila očekuje kvalifikaciona regata za Olimpijske igre u Tokiju.

Za preostala dva mesta u Tokiju, vodiće se velika borba, s obzirom da sedamnaest zemalja jos uvek nisu osigurale kartu za Tokio, među njima su i jedriličarske sile poput Italije, Portugala, Holandije, Španije, Irske, Grčke, Poljske…

Komentari

Vaš komentar