Šest devojaka za istoriju crnogorskog sporta

Podeli:
Privatna arhiva

Novu stranicu istorije sporta u Crnoj Gori ispisale su Stefani Račić, Majda Begović, Nikoleta Franović, Teodora Vojvodić, Ana Verigo, Mia Prekajski. Postale su prva ženska posada koja je ikada samostalno učestvovala na jedriličarkoj regati u konkurenciji krstaša.

Devojke sa prosekom godina od samo 25, zaljubljene u jedrenje, odlučile su da se okupe, odrade nekoliko treninga i krenu u avanturu. Straha je naravno bilo, ali ne zbog mora, vetra i talasa nego zbog žestoke konkurencije i činjenice da nikada nisu jedrile zajedno. Destinacija Vis. Na programu je bila treća regata „Povijesni Mediteranski Skup Žena“. Pravo učešća imaju samo ženske posade.

Pod imenom Montenegro Saling Team započele su regatu. Stefani i Majda su kao mlađe trenirale u JK Delfin iz Tivta, Nikoleta u JK Lahor iz Kotora, a Teodora i Ana u JK Jugole Grakalić iz Herceg Novog. Od jedrenja ih je odvojilo školovanje. Stefani je fizioterapeut, Nikoleta je završila Pomorski fakultet, Majda političke nauke, Mia arhitekturu, Ana ekologiju, Teodora završava Građevinski fakultet.

Međutim, nisu zaboravile da jedre, naprotiv. Osvojile su srebrnu medalju, a za ostvareno su doživele doček kakvom se nisu nadale ni u snu. Kako same kažu, za sve njih jedrenje je stil života. Zlatna medalja je pripala hrvatskoj posadi “FRAPA” iz Rogoznice, koja već 13 godina jedri zajedno i koju predvodi skiper Tihana Tadinac. Na takmičenju je učestvovalo 11 posada iz sedam evropskih zemalja: Hrvatske, Crne Gore, Italije, Češke, Slovačke, Austrije i Mađarske.

Ideja da jedrimo zajedno pojavila se pre četiri godine. Tada smo jedrile Majda, Teodora i ja. Ta ideja je odstajala jedno četiri godine i ko zna koliko bi još bila na čekanju da nam iz JK Delfina nije stigla informacija da se na Visu organizuje regata krstaša za ženske posade. Okupile smo se, odradile nekoliko treninga i osvojile srebrnu medalju. Doček u Tivtu je bio stvarno za pamćenje. Sada se spremamo za Hvar gde se organizuje mnogo jača regata na kojoj će nam rivali biti i muške posade“, rekla je Stefani Račić za Sport klub i nastavila, „Zapravo, sve je počelo u detinjstvu, u klasi Optimist i veoma sa zahvalna Ilku Klakoru od koga sam naučila gotovo sve kada je jedrenje u pitanju. Za mene je jedrenje način života. Raduje me kada vidim da se mnogo dece odlučuje za jedrenje. Ja sam inače iz prave što bi se reklo pomorske porodice. Otac je ronilac, a majka i cela njena porodica se bavi jedrenjem“.

Privatna arhiva

Skiper sjajne posade koja zrači šarmom i osmehom koji im ne silazi sa lica je Majda Begović. Pravila jedrenja kažu da na brodu treba da se čuje samo jedan glas – glas skipera. To pokazuje da je posada uigrana do savršenstva.

To je po pravilima. Kod nas nije bilo tako. Odradili smo samo nekoliko treninga. Nismo očekivali medalju. Za nas je najvažnije bilo da učestvujemo, da ponovo jedrimo, da vidimo šta i koliko možemo. Timski duh, sjajna hemija u timu doveli su nas do srebrne medalje. Ostvareni uspeh je naravno veliki motiv da nastavimo sa radom“, rekla je Majda Begović i dodala, „Hvala svima koji su nam pomogli da odemo na Vis. Unapred se zahvaljujem svima koji odluče da nas podrže i dalje. Nećemo ih razočarati sigurno”.

Regata na Hvaru je početkom aprila. Kakva su očekivanja, upitali smo Nikoletu Franović koja uz jedrenje voli i košarku.

Tek kada je sve završeno, shvatile smo gde smo grešile i šta smo mogle bolje da uradimo. Te nedostatke ćemo nastojati da ispravimo na Hvaru, a zatim i na regati koja se jedri u Tivtu. Iskreno, nismo očekivali medalju. Potajno se jesmo nadali. Organizacija je bila vrhunska, druženje takođe, a više je nego čudno da se šest žena za četiri dana provedena zajedno, od čega dva na brodu ni jednom nisu posvađale“, našalila se Nikoleta.

Privatna arhiva

U velikom finalu, posada iz Crne Gore je jedrila protiv posade iz Hrvatske, koja je osvojila treću uzastopnu titulu na regati koja se održava na Visu. Radi se o posadi koja već 13 godina jedri zajedno.

Hrvatice imaju više godina zajedničkog jedrenja, nego mi sati. Uspeh je zaista veliki i tera nas da nastavimo dalje. Naravno treba nam pomoć u svakom smislu. Nadam se da će neko pokazati interesovanje i da će nam pomoći da učestvujemo na regatama koje slede. Imamo potencijal, pokazale smo to na Visu“, naglasila je Mia i dodala, „Deca treba da se bave sportom. Nije bitno kojim. Mogu da im savetujem da probaju jedrenje jer je adrenalin koji ovaj sport nosi sa sobom poseban“.

Šesta članica jedriličarskog tima Montenegro Saling Team Teodora Vojvodić sigurno neće učestvovati na regati koja se održava na Hvaru, jer mora da završi obaveze na Fakultetu u Novom Sadu.

Kada želite da poželite sreću jedriličarima, kažete im dobar vetar. Mi smo na Visu imale odličan vetar. Jako mi je žao što neću biti sa devojkama na Hvaru, ali stižem na regatu u Tivat. Idemo po medalju, naravno“, poručila je Teodora.

Nama ostaje da zaista izuzetnoj ženskoj posadi, devojkama kakve su Stefani, Majda, Teodora, Ana, Mia i Nikoleta poželimo dobar vetar i mnogo uspeha u narednim regatama.