SP: Jedno finale i pet polufinala za kajakaše

Podeli:
Kajakaški savez Srbije

Drugog takmičarskog dana na Svetskom prvenstvu u kajaku i kanuu u češkim Račicama najbolji rezultat od srpskih kajakaša ostvarili su Nebojša Grujić i Marko Novaković, koji su se direktno plasirali u finale na 200 metara.

Njih dvojica su sjajno izveslali svoju trku i u vremenu od 33.155 sekunde izborili mesto u A finalu. Dvosed koji je na prethodnom Svetskom prvenstvu, 2015. godine u Milanu, osvojio bronzanu medalju, najkraću distancu izveslao je treće najbolje vreme u ukupnom plasmanu. Sprinteri će se za najsjajnije odličje boriti u subotu u 11:23.

I ostali predstavnici Srbije koji su veslali kvalifikacione trke, sa maksimalnim učinkom su okončali prepodnevni deo programa, izborivši i pet polufinala.

Uspešan takmičarski dan najavila je Milica Starović, koja je „probila led“ u prvoj kvalifikacionoj grupi discipline kajak jednosed na 500 metara, izborivši učešće u polufinalu. Milica je osvojila prvo mesto ispred Australijanke Lize Kerington, aktuelne svetske šampionke u toj disciplini, u vremenu 1:54.339 minuta. Srpsku takmičarku, osim polufinalne trke na 500 metara, koja će se veslati u 15:42, očekuje i kvalifikaciona trka u jednosedu na 200 metara, koja je na programu u 9.43, kao i kvalifikaciona trka u kajaku četvorosedu na 500 metara, u 12.20.

Sledeći predstavnik Srbije koji je nastupio u prepodnevnom delu programa bio je Dragan Hančovski, koji je svoju stazu u polufinalu discipline kajak jednosed na 1.000 metara rezervisao u drugoj kvalifikacionoj grupi, zauzevši sedmu poziciju, u vremenu od 3:42.431 minuta. Dragan će se za finale boriti u 16.10 minuta, u prvoj polufinalnoj grupi.

Nepunih sat i po vremena posle kvalifikacija u disciplini K1 1000 metara, Hančovski je ponovo izašao na regatni kanal u Račicama, gde je, u tandemu sa Simom Boltićem, u kategoriji kajak dvosed na 500 metara, do linije finiša stigao treći. To je bilo dovoljno za polufinale, koje će biti na programu u 17.26.

Nikolina i Olivera Moldovan osvojile su sedmo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi kajaka dvoseda na 500 metara, u vremenu 1:49.582 minuta. One će u polufinalu nastupiti u 17.38 minuta, dok ih u petak u 12.20 očekuje i kvalifikaciona trka u kajaku četvorosedu.

Olimpijski i evropski vicešampioni Marko Tomićević i Milenko Zorić opravdali su ulogu favorita u kvalifikacionoj trci kajaka dvoseda na 1.000 metara, te su rutinski obezbedili prolaz u polufinale takmičenja. Kilometarsku distancu srebrna posada izveslala je za 3:17.241 minuta, drugim najboljim vremenom, a u sledećoj fazi takmičenja učestvovaće u 18.22.