EP u Beogradu: Srbiji po tri finala i polufinala

Podeli:
kajakaš

U prepodnevnom programu prvog dana takmičenja na Evropskom prvenstvu u kajaku i kanuu u Beogradu na vodu je izašlo šest srpskih posada i učinak je sjajan - tri direktna finala i tri polufinala.

U borbe za odličja sigurno idu Marko Tomićević i Milenko Zorić u dvosedu na 1.000 metara (subota, 10.19 časova), Marija Dostanić i Kristina Bedeč u dvosedu na 1.000 metara (subota, 11.40 časova) i Milica Starović u jednosedu na 200 metara (nedelja, 10.41 časova).

Aktuelni svetski šampioni i evropski vicešampioni Tomićević i Zorić veslaće u subotu u A finalu dvoseda na 1.000 metara. Najbolji srpski sportisti za 2017. godinu su bili drugi u kvalifikacionoj grupi.

Nije ovo bila naša najbolja trka, možemo i bolje. Zadovoljni smo plasmanom u finale, nije bilo lako. Ni vremenski uslovi nisu bili na strani takmičara,“ kaže Tomićević.

„Imali smo u grupi medaljaše sa Svetskog prvenstva. Išli smo uz Litvance. U finišu, kada je već bilo jasno da idemo u finale, usporili smo ritam. Bilo je i velikih talasa pred ciljem,“ dodao je Zorić.

„Borićemo se za medalju. Ako budemo uspeli da ponovimo trke sa prethodnih finala, a nema razloga da to i ne uradimo, bićemo u konkurenciji za postolje. Želimo da osvojimo medalju i u Srbiji.“

U drugoj kvalifikacionoj grupi pobedili su Nemci Hof i Gros.

Kajakaški savez Srbije

Milica Starović je bez greške izveslala kvalifikacije jednoseda na 500 metara. Duže od polovine trke je bila izjednačena sa Slovenkom Anjom Osterman. Uzbuđenje je ipak izostalo. Starovićeva je sjajnim finišom rešila sve dileme.

„Imaću trku manje, što mi znači jer veslam i u četvercu. Potreban je oporavak. Sve devojke su fenomenalne, biće dobro i uzbudljivo finale,“ rekla je Milica posle trke.

Muški četverac na 500 metara u sastavu Vladimir Torubarov, Dejan Pajić, Ervin Holpert, Stefan Vekić je u kvalifikacijama bio sedmi u vremenu 1:25.236.

Nikolina Moldovan, Kristina Bedeč, Milica Starović, Marija Dostanić su u kvalifikacijama K-4 500 imale vreme 1:38.406, dovoljno za polufinale.

Bojan Zdelar u polufinalu K-1 500. Najmlađi naš takmičar na EP je u kvalifikacijama imao vreme 1:48.686.

Sve tri posade u petak popodne veslaju polufinalne trke.

Kajakaški savez Srbije