Tonči Stipanović osvojio Mrduju, Kotorani treći

Vesti vodeni sportovi 30. sep 201819:36 > 19:37
Podeli:
JK Labud

Posada broda “Molo Longo” iz Jedriličarskog kluba Mornar iz Splita, sa skiperom Tončijem Stipanovićem slavila je na 87. Mrdujskog regati, jednoj od najprestižnijih i najstarijih u Evropi.

Branilac trofeja, brod “Tutto Trieste 2” iz Kotora, Jedriličarskog kluba Lahor, sa skiperom Milošem Radonjićem je bila treća. U nedelju je startovalo 150 brodova na putu ka Mrduji, a najbrža je na ruti od Splita do ostrva Mrduje, po kojem je regata dobila ime, i nazad do Splita, bila posada Jedriličarskog kluba Mornar, koja je ostvarila vreme od tri sata i šest minuta.

Tonči Stipanović, koji je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Brazilu u klasi Laser Standard, koji je četiri puta bio šampion Evrope i u vlasništvu ima srebro sa Svetskog šampionata, sjajno je vodio posadu u sastavu: Filip Jurišić, Jozo Jakelić, Toma Stipanović, Lovre Perhar, Miljenko Nikolić, Saša Jocić, Rajko Kujundžić, Edi Jurišić, Darko Matulić i Nikola Banjac, koja je posle velike borbe stigla do trijumfa.

Mnogo sam srećan kao i svi članovi posade. Nekoliko puta sam učestvovao na Mrdujskoj regati, a ovo je prvi put da sam uspeo prvi da stignem do cilja. Ljubitelje jedrenja su imali priliku da uživaju u zaista velikoj borbi. Ne mogu da poredim svetska takmičenja i Olimpijske igre sa Mrdujom, ali iluzorno je trošiti reči koliko mi znači trofej na regati koja je prvi put organizovana 1927. godine”, rekao je za Sport Klub Tonči Stipanović.

Druga je kroz cilj prošla posada Jedriličarskog kluba Labud iz Splita sa skiperom Nikolom Deškovićem, koja je organizator Mrdujske regate sa brodom “Polet furioso”, a na trećem mestu je posada iz Kotora sa skiperom Milošem Radonjićem i brodom “Tutto Trieste 2”, koja je branila tron osvojen prošle godine.

Sreća je bila na strani posade Mornara i skipera Tončija Stipanovića. Jedrili smo veoma dobro, vodili većim delom regate, ali u samoj završnici je vetar ili ti fortuna stala na stranu rivala iz Hrvatske koji su uspeli da nas preteknu i stignu do prvog, odnosno drugog mesta. Ne mogu da kažem da smo nezadovoljni trećim mestom, ali ipak nam je žao što nismo uspeli da odbranimo tron, a mogli smo“, rekao je za Sport Klub, skiper posade iz Kotora Miloš Radonjić.