BŠ: Sjajan dan za Crnu Goru i Srbiju u Tivtu

Podeli:
JK Delfin

Počelo je 52. Balkansko prvenstvo u jedrenju koje organizuje Jedriličarski klub Delfin iz Tivta. Iako vremenski uslovi nisu bili naklonjeni organizatorima, prvog dana su odjedrene po dve regate u svim klasama.

Prvo veliko međunarodno takmičenje u istoriji Crne Gore kada je jedrenje u sportskim klasama u pitanju, uz zaista lep defile i prigodnu ceremoniju, svečano je otvoreno u petak.

U subotu, organizatori i jedriličari su se borili sa kišom, suncem, vetrom, nedostakom vetra, ali su na kraju uz mnogo entuzijazma uspeli da dobiju bitku sa vremenom, pa su se jedriličari zadovoljni vratili na kopno posle dve odjedrene regate u svim klasama.

Već na osnovu rezultata tokom prvog dana takmičenja, jasno je da ljubitelje sporta i jedrenja očekuje izuzetno zanimljvo, ujednačeno i neizvesno Balkansko prvenstvo.

Posle dve regate u klasi Optimist u kojoj je takmičenje počelo 103 jedriličara, koji su podeljeni u dve grupe, prvo mesto u generalnom plasmanu zauzeo je Josip Tafra iz Hrvatske, na drugom mestu je Dimitros Bitros iz Grčke, a na trećem Stefan Juil iz Srbije. S obzirom da Tafra učestvuje u open delu takmičenja, kada bi sada bilo završeno Balkansko prvenstvo Bitros bi osvojio zlato, Juil srebro, a na pobedničko postolje bi se popeo i Aleksandros Joanids iz Grčke koji je trenutno četvrti.
Što se ostalih jedriličara iz regiona tiče, Pavle Musić iz Crne Gore je na koti 14, Roko Cepić Zokić iz Hrvatske je na 16. mestu, Nenad Zakić iz Srbije je 25. a njegov drug iz reprezentacije Andrej Bozoki je na 28. mestu…

U klasi Optimist, u konkurenciji jedriličarki lidersku poziciju drži Kerkezu Jakovina iz Grčke, na drugoj poziciji je Elizabet Ana Vinter takođe iz Grčke, a sjajan dan Grkinja zaokružila je Evangelija Karageorgu koja je na trećem mestu. Od jedriličarki iz regiona, najbolje plasirana je Hrvatica Nina Marušić koja je na 40. mestu, Nađa Vujošević iz Srbije je 55., dok je Romina Racković iz Crne Gore na koti 83…

U konkurenciji do 12 godina kada je klasa Optimist u pitanju, prvi je Teodoras George iz Grčke, drugi je Ali Ozdemir iz Turske, treći Mert Dogan iz Turske. Viktor Lesjak iz Crne Gore je sa sedmom mestu, a Petak Klakor, takođe iz Crne Gore je na koti 18.
Nikola Golubović iz Crne Gore bio je sjajan u klasi Laser 4.7 pa je posle prvog dana sa dve pobede, zauzeo lidersku poziciju. Na drugom mestu je Radoslav Gavrilov iz Bugarske, a na trećem Jorgos Papadakos iz Grčke. Kristina Boja iz Srbije zauzela je deveto mesto, Ana Jovanović je deseta, Anja Lučić iz Crne Gore je na 16. mestu, Vasilije Garić je na 18. mestu, a Vasilije Kurbanović je na 19. mestu. Anja i dva Vasilija su jedriličari iz Crne Gore.

U konkurenciji jedriličarki u klasi Laser 4.7, prvo mesto drži Diana Markova iz Bugarske, Sofija Rapti iz Grčke je druga, a Kristina Boja iz Srbije je trenutno treća, dok je Ana Jovanović na šestom mestu. Anja Lučić iz Crne Gore je sedma, Petra Buljovčić iz Srbije osma.

U olimpijskoj klasi za jedriličarke, klasi Laser Radial, koja je ujedno i uvodna klasa za olimpijsku mušku klasu Laser Standard, prvo mesto je u vlasništvu Amalije Pravelengiju iz Grčke, na drugom mestu je Stefan Anđelić iz Crne Gore, a na trećoj poziciji je Marijela Nikolova iz Bugarske. Ksenija Joksimović iz Srbije je šesta, Danilo Jončić iz Crne Gore je osmi…

U konkurenciji jedriličarki, lidersku poziciju drži kao i u generalnom plasmanu Amalija Pravelengiju, druga je Marijela Nikolova iz Bugarske, treća je Ebru Bolat iz Rumunije, četvrta je Ksenija Joksimović iz Srbije.

U olimpijskoj klasi za jedriličare, u prestižnoj klasi Laser Stadard, prvo mesto je posle prvog dana zauzeo Milivoj Dukić, momak koji je dva puta učestvovao na Olimpijskim igrama. Drugi je Nikola Banjac iz Srbije, treći je Božidar Golubić iz Hrvatske, a na četvrtom mestu je Ilija Marković iz Crne Gore. S obzirom da Golubić učestvuje u open delu takmičenja, da je poslednji dan u pitanju, Crna Gora bi mogla da se pohvali da je osvojila dve medalje.

Mateja Ondrik iz Srbije je na 12. mestu, Luka Ognjanović iz Crne Gore je na 13. mestu, dok je Robert Kovač iz Srbije prvi dan završio na koti 14.

Balkansko prvenstvo u jedrenje se nastavlja u nedelju kada bi po planu i programu trebalo da se jedre tri regate.