Nikola Banjac, jedriličar koji sanja Pariz

Vesti vodeni sportovi 21. sep 20190:18 > 0:24
Podeli:
JK Delfin

Balkansko prvenstvo, koje je po svim parametrima i ocenama, sjajno organizovano u Tivtu, donelo je mnogo radosti jedriličarima iz Crne Gore i Srbije.

Izabranici selektora Ilka Klakora, jedriličari Crne Gore osvojili su šest medalja, pet zlatnih i jednu srebrnu. Ulogu junaka prigrabili su olimpijac Milivoj Dukić, kao i mlade nade Nikola Golubović i Danilo Jončić. Na kraju, ostao je žal što do medalje nije stigao i Ilija Marković, ali ga je prestup u poslednjoj regati skinuo sa pobedničkog postolja, na kojem se već nalazio.

Srbija je osvojila dve medalje. Ana Jovanović i Kristina Boja su zauzele drugo i treće mesto u klasi Laser 4.7, a blizu pobedničkog postolja bili su Ksenija Joksimović i Nikola Banjac.

Upravo je Nikola Banjac izrastao u jednog od junaka Balkanskog prvenstva. Prošlog leta na grčkom Hiosu je posledjeg dana ostao bez medalje u klasi Laser Radial. Utehu je pronašao brzo jer je bio član posade koja je sa skiperom Tončijem Stipanovićem (osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Brazilu), bila najbrža na prestižnoj Mrdujskoj regati za krstaše.

Za višestrukog šampiona Srbije u različitim klasama, koji već nekoliko godina trenira u najboljem klubu u regionu, Mornaru iz Splita, počeli su problemi iz kojih je izašao kao veliki pobednik.

JK Delfin

Mali problemi sa leđima su postajali sve veći i veći. Problem je bio što jasne dijagnoze nije bilo. Mnogi su mislili da će momak od 17 godina odlučiti da odustane.

Međutim, Banjac koji je naučio da se bori sa suncem, vetrom i talasima nije ni pomišljao na predaju. Konačno je ustanovljeno da je u pitanju retka bakterija, usledila je adekvatna terapija i prospekt Srbije za Olimpijske igre u Parizu se vratio u Laser Standard.

Učestvovao je na Evropskom prvenstvu za olimpijske klase do 21 godine, a zatim i na Balkanskom prvenstvu.

Nije mi bilo lako u proteklih nekoliko meseci, ali na predaju nisam pomišljao ni jednog trenutka. Jedrenje je kao život, uči vas da nemoguća misija ne postoji. Neizmerno sam zahvalan mom prvom treneru Branislavu Ercu koji je sve vreme bio uz mene i koji me je uveo u magiju jedrenja, prijateljima iz reprezentacije i Saveza, klubu Mornaru i treneru Mati Arapovu sa kojim radim i planiram mnogo bolje rezultate u periodu koji sledi„, naglasio je Nikola Banjac za Sport Klub i nastavio:

Jedrenje u Srbiji ima dosta potencijala. Videlo se to na Balkanskom prvenstvu u Tivtu. Imamo mladu reprezentaciju, grupu momaka i devojaka koji napreduju iz dana u dan, iz takmičenja u takmičenje. Da li Srbija može da ima jedriličara na Olimpijskim igrama u Parizu? Verujem da može. Plasman na takmičenje kakve su Olimpijske igre, u paklenoj konkurenciji koja vlada u svetu jedrenja, niko ne može da obeća. S druge strane, niko ne može da nam zabrani da sanjamo mesto u Parizu. Već sam rekao da nemoguće misije u životu ne postoje. Daću sve od sebe da san postane java, da se izborim za mesto na Igrama u Parizu.

Na putu ka ostvarenju sna, jedriličari iz Srbije i Crne Gore moraju da idu korak po korak. Posle Balkanskog prvenstva u Tivtu, prvi naredni je juniorsko Svetsko prvenstvo u Splitu.