Golišavi olimpijac iz Tonge ne odustaje od trećih OI

Vesti vodeni sportovi 15. feb 202013:15 > 13:19
Dan Istitene/Getty Images

Pre skoro četiri godine se našao u centru pažnje na otvaranju Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, a sada Pita Taufatofua pokušava da se kvalifikuje i za Tokio.

Tačnije, sportista iz Tonge želi da postane prvi sportista koji se takmičio na najvećoj svetskoj sportskoj smotri u tri različita sporta. U Riju se pre četiri godine nadmetao u tekvondou, potom je na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu učestvovao u skijaškom trčanju, a sada planira da se okuša i u kajaku.

Na otvaranju oba izdanja Igara pojavio se u tradicionalnoj nošnji svoje zemlje, namazan kokosovim uljem, zbog čega je stekao svetsku slavu. Međutim, njegovi prvi pokušaji da izbori olimpijsku vizu za Tokio nisu bili uspešni, pošto je na kvalifikacionom takmičenju u Sidneju bio osmi u svojoj grupi. Dalje je prolazio samo pobednik takmičenja u K1 na 200 metara, ali se ispostavilo da su problem sa mišićem i povreda rebra jači od njega.

Dao sam sve od sebe i nisam uspeo ovoga puta. Osetio sam da mi je rebro napuklo kod jednog zaveslaja i iako sam pokušao da izdržim bolove jednostavno nisam mogao da nadmašim momke ispred sebe. Volim kajak i vratiću se u čamac čim budem mogao da hodam normalno“, rekao je Taufatofua.


Taufatofua će imati drugu šansu da pokuša da se kvalifikuje, i to na trci Svetskog kupa u Nemačkoj, a ukoliko to ne uspe, možda će se vratiti tekvondou.