“Jedrenje ima sjajnu prošlost, sadašnjost i budućnost”

Vesti vodeni sportovi 24. feb 202013:22 > 13:25
Podeli:
JK Delfin Tivat

U paklenoj konkurenciji koja vlada u svetu izuzetno atraktivnog i prestižnog sporta, Crna Gora može da se pohvali da je dva puta imala učesnika na Olimpijskim igrama, da već sada ima prospekte za Pariz i Los Anđeles.

Godina koja je ostala iza jedriličara zaslužuje epitet istorijske i nije bilo lako izabrati najbolje jer su se odlični rezultati nizali kao na filmskoj traci. Pored toga, Jedriličarski savez Crne Gore i Jedriličarski klub Delfin mogu da se pohvale da su organizovali i to besprekorno, prvo veliko takmičenje u istoriji Crne Gore kada su sportske klase u pitanju.

Na Balkanskom šampionatu u Tivtu, Crna Gora je osvojila šest medalja. Milivoj Dukić je osvojio dva zlata u klasi Laser Standard, Nikola Golubović dva zlata u klasi Laser 4.7, a Danilo Jončić zlato i srebro u klasi Laser Radial. Veoma blizu osvajanja medalje je bio i Ilija Marković u olimpijskoj klasi Laser Standard.

Miloš Radonjić skiper iz Kotora, sa posadom jedriličara iz Crne Gore osvojio je drugo mesto i srebrnu medalju na jednoj od najprestižnijih regata u klasi Krstaša, legendarnoj Barkolani.

“Godina koja je ostala iza nas zaista zaslužuje epitet istorijske. Međutim, do tog epiteta nismo stigli slučajno, nego predanim radom, odricanjima, ogromnim trudom i entuzijazmom. Jedrenje u Crnoj Gori ima sjajnu prošlost, sadašnjost i budućnost. Možemo da se pohvalimo da je MIlivoj Dukić dva puta učestvovao na Olimpijskim igrama i da se ove godine bori za mesto na Igrama u Japanu. Osvojili smo šest medalja na Balkanskom šampionatu, prvom velikom takmičenju u istoriji koje je organizovano u Crnoj Gori, kada je sportsko jedrenje u pitanju. Da smo opravdali očekivanja kako u rezultatskom, tako i u organizacionom smislu govori podatak da ćemo ovog leta organizivati Evropsko prvenstvo u olimpijskim klasama za mlade. Pored toga, možemo da se pohvalimo da je skiper Miloš Radonjić iz Kotora sa posadom koja je sastavljena od jedriličara iz Crne Gore osvojio drugo mesto u generalnom plasmanu, a prvo u svojoj klasi na jednoj od najprestižnijih regata u klasi Krstaša, na legendarnoj Barkolani”, naglasio je za Sport Klub predsednik Jedriličarskog saveza Crne Gore, Predrag Vukčević i nastavio:

JK Delfin/Duško Miljanić

“Minula godina je bila istorijska, ali smo tokom godina koje su ostale iza nas naučili da je svaki dan prilika da napravimo korak napred. Sa mnogo optimizma i entuzijazma gledamo na godinu koja je nedavno počela, a očekuje nas zaista mnogo izazova i iskušenja. Selektor Ilko Klakor i jedriličari Milivoj Dukić i Ilija Marković će u aprilu učestvovati na Svetskom kupu u Đenovi, a san svih nas iz sveta jedrenje, kao i ljubitelja sporta u Crnoj Gori je da Dukić obezbedi mesto na treće Olimpijske igre u nizu. Iluzorno je trošiti reči koliko će takmičenje sa najboljim seniorima planete značiti mladom i ekstra talentovanom Iliji Markoviću koji je još uvek junior i kojima ima sjajnu perspektivu”.

Pitanja nije potrebno postavljati, predsednik Jedriličarskog saveza Crne Gore nastavio je sa izlaganjem:

“Pored Svetskog kupa u Đenovi i Evropskog prvenstva za olimpijske klase koje ćemo organizovati u godini koja je počela očekuje nas Evropsko prvenstvu u klasi Laser 4.7 na kojoj će ugled Crne Gore braniti Nikola Golubović, zatim Balkansko prvenstvo, više od 30 regata koje organizujemo u Crnoj Gori svake godine, kao i učešća na prestižnim međunarodnim regatama u inostranstvu. Ponosni smo na ogroman broj izuzetno mladih jedriličara u klubovima Jugole Grakalić iz Herceg Novog, Delfin iz Tivta i Lahor iz Kotora, koji poseduju ogroman potencijal i pred kojima je svetla budućnost, kao i na škole jedrenje koje su sve brojnije i brojnije iz godine u godinu. Slobodno mogu da kažem da se ove godine borimo za mesto na Olimpijskim igrama u Japanu, a da već sada imamo jedriličare i jedričarke koji će se boriti sa mesto na Igrama u Parizu i Los Anđelesu”.

Ono što krasi sve koji se bave jedrenjem i što jedrenje razlikuje od ostalih sportova je zdrava konkurencija. Svi klubovi su ujedinili snage sa ciljem, da sport koji vole i u koji ulažu neverovatnu energiju i entuzijazam bude bolji iz dana u dan. Slobodno se može reći da svi koji se bave jedrenjem u Crnoj Gori liče na skladnu porodicu.

“Mi ne ličimo, mi jesmo skladna porodica. Ujedinili smo snage, svi klubovi, svi jedriličari dišu kao jedan, jer je to jedini način da ostanemo konkurentni svetskim silama koji imaju mogućnost da ulažu daleko više u odnosu na nas. U toj borbi, s obzirom da ne možemo da pariramo finansijski moćnijim zemljama, moramo da se oslonimo na pozitivnu energiju, porodičnu atmosferu, mnogo više rada, truda, odricanja, entuzijazma”, naglasio je Predrag Vukčević i nastavio:

“Sa mnogo optimizma gledamo na godinu koja je počela i verujem da će godina koja je u toku biti uspešnija od prethodne. Jednu stranicu istorije smo ispisali, ali nismo stali, nego okrenuli stranu i nastavili da pišemo dalje. Moram da ponovim još jednom, jedrenje u Crnoj Gori ima sjajnu prošlost, sadašnjost i budućnost”.

Bogee Toth/sailingacademygc

U zaista jakoj konkurenciji nagrade su dodeljene na sledeći način. Najbolji jedriličar u klasi Optimist je Pavle Musić član Jedriličarskog kluba Delfin iz Tivta i višestruki šampiona Crne Gore. U klasi Laser 4.7 najbolji je Nikola Golubović momak koji je osvojio dve zlatne medalje na Balkanskom šampionatu, i koga uskoro očekuje šampionat Evrope u Portugalu.

U klasi Laser Radial najbolji je Danilo Jončić koji je na šampionatu Balkana osvojio dve medalje i koji je aktuelni šampion države. U klasi Laser Standard, najbolji je Ilija Marković, momak koji će kao i Milivoj Dukić jedriti na Svetskom kupu u Đenovi, a u pitanju je jedriličar koji kao junior već nekoliko godina vodi borbu sa seniorima i prospekt je za Olimpijske igre u Parizu.

U klasi Krstaša, bez konkurencije je najbolji bio Kotoranin Miloš Radonjić koji je na svojom posadom na prestižnoj regati „Barkolana“ osvojio prvo mesto u klasi, a drugo mesto i srebrnu medalju u generalnom plasmanu.

Za ostvarene rezultate na međunarodnim regatama nagrade su pripale Milivoju Dukiću, Nikoli Goluboviću i Milošu Radonjiću.

Bez ikakve dileme i kao što se očekivalo, za najbolje organizavanu regatu u klasam Optimist i Laser nagradu je dobio Jedriličarki klub Delfin koji je po mišljenju svih učesnika i relevantih jedriličarskih poslenika Balkanski šampionat organizovao na vrhunskom nivou. Istovremeno, Jedriličarski klub Delfin je proglašen i za najbolji klub u Crnoj Gori.

Novi izazov ekipu iz Tivta, Savez i kompletnu Crnu Goru očekuje tokom leta kada je na programu Evropsko prvenstvo za mlade u olimpijskim klasama, a organizatori su Jedriličarski klub Delfin i Jedriličarski savez Crne Gore.

Dodele nagrada, uz otvaranje sezone na “Kupu Mimoze” u Herceg Novom bio je uvod u mnogo veća uzbuđenja. Selektor Ilko Klakor, Milivoj Dukić i Ilija Marković uskoro pituju u Split gde će učestvovati na Velikoj nagradi Mornara, a zatim i na Otvorenom prvenstvu Hrvatske. Posle toga slede pripreme u Španiji, pa Svetski kup u Đenovi.

Svi koji su imali priliku da upoznaju čelnike Jedriličarskog saveza Crne Gore, jedriličare i jedriličarke, a uglavnom su u pitanju izuzetno mladi dečaci i devojčice, kao i sve ostale jedriličarske poslenike koji ne štede energiju i entuzijazam, kako bi od jedrenja napravili brend, što bi jedrenje u Mediteranskoj zemlji i trebalo da bude, slažu se da su zaslužili maksimalnu podršku svi relevantnih faktora u Crnoj Gori.

Jedrenje je sport koji rezultatski i organizaciono promoviše Crnu Goru na najbolji mogući način širom planete, a to je uz spomenuti rad, odricanja, strpljenje i upornost, koji su osnovni postulati svih koji se bave ovim predivnim sportom, dovoljan razlog da jedrenje dobije neophodnu podršku i da u bliskoj budućnosti postane prepoznatljiv brend Crne Gore.