Klakor za SK: Jedva čekamo da podignemo jedra

Vesti vodeni sportovi 7. apr 202017:22 > 17:27
JK Delfin Tivat

U trenutku kada je crnogorsko jedrenje punim jedrima išlo napred, sa čitavom plejadom mladih i esktra talentovanih dečaka i devojčica, koronavirus je stavio znak STOP za gotovo sve životne tokove, pa tako i za sport i jedrenje.

Ljubav, entuzijazam, rad, disciplina i odricanja, postulati kojih se pridržavaju jedriličari i jedriličarke iz Crne Gore na putu ka pozicioniranju jedrenja na evropskoj i svetskoj mapi.

Iza jedriličara je ostalo sjajno organizovano Balkansko prvenstvo na kojem je ostvaren podvig. Izabranici selektora Ilka Klakora osvojili su šest medalja. Milivoj Dukić i Nikola Golubović su osvojila dve zlatne medalje, a Danilo Jončić zlato i srebro.

Usledilo je državno prvenstvo, a ambicioznih planova i ciljeva u 2020. godini je bilo mnogo. Naravno, u centru pažnje je trebalo da bude Svetski Kup u Đenovi na kojem je Milivoj Dukić trebalo da se bori za treće uzastopne Olimpijske igre, a Ilija Marković da stiče kapitalno iskustvo za Olimpijske igre u Parizu, kao i ostala velika takmičenja do tada.

Nikola Golubović se sprema za Evropsko prvenstvu klasi Laser 4.7 u konkurenciji juniora, koje je trebalo da se održi u Portugalu, a Crna Gora i Tivat su se pripremali za organizaciju novog velikog takmičenja, Evropskog prvenstva za jedriličare do 21 godine u olimpijskim klasama, Laser Standard i Laser Radial.

Izabranici selektora Klakora, kao i sam selektor, maksimalno se pridržavaju propisanih mera u borbi protiv koronavirusa. U kućnim uslovima nastoje da održe nivo psihofizičke spreme, a iz dubine duše se nadaju da će se život uskoro vratiti u normalne tokove, da će podići jedra i ponovo započeti borbu sa morem, talasima, vetrom…

„Zdravlje je uvek bilo i ostalo na prvom mestu. Sada je najvažnije da se svi maksimalno pridržavamo propisanih mera jer je to jedini način da sa što manje posledica izađemo iz borbe protiv koronavirusa, koji je stopirao gotovo komletnu planetu. Viša sila uticala na to da trenutno spustimo jedra i obustavimo treninge, pa vrijeme koristimo da napravimo planove kako na najbolji način da ispratimo ambicije za učešće na velikim takmičenjema i da spremni dočekamo povratak na more“, naglasio je za Sport Klub selektor jedriličara iz Crne Gore, Ilko Klakor i nastavio:

„Sada je u prvom planu borba protiv virusa, ali odlučni smo u nameri da kada se stvore uslovi, nastavimo sa pozicioniranjem crnogorskog jedrenja na evropskoj i svetskoj mapi. Možemo da se pohvalimo da imamo čitavu plejadu talentovanih jedriličara i jedriličarki, možemo da kažemo da jedrenje u Crnoj Gori ima lepu budućnost, ali osnovni postulati, a to su ljubav, entuzijazam, rad, disciplina i odricanja ne smeju da se menjaju, jer su nas oni i doveli u situaciju da budemo ponosni na sve što smo postigli u proteklih nekoliko godina“.

Čelnici ILCA i EurILCA, su sva velika takmičenja pomerili za nove termine. Olimpijske igre su pomerene za 2021. godinu, a sada ostaje da se vidi kada će biti organizovan Svetski Kup, kvalifikacioni za Olimpijske igre, zatim Evropsko prvenstvu u konkurenciji Laser 4.7, odnosno Evropsko prvenstvo u konkurenciji jedriličara do 21 godine u olimpijskim klasama čiji domaćin će biti Tivat i Crna Gora.

Termini su određeni, ali čelnici ILCA i EurILCA pomno prate situaciju, spremni za nova odlaganja ako to bude neophodno, dok se jedriličari nadaju da to toga neće doći, jer će to značiti da se život vratio u normalne tokove.

„Jedva čekamo da se ponovo vratimo na regatno polje i da počnemo da se borimo. Entuzijazam i dobre rezultate koje ostvarujemo u kontinuitetu već su prepoznati od strane evropskih jedriličarskih poslenika, pa smo dobili organizaciju Balkanskog prvenstva na kojem smo premašili očekivanja, kako u organizacionom, tako i u rezultatskom smislu. Siguran sam da ćemo biti sjajni organizatori i domaćini Evropskog prvenstva koje će biti organizovano u Tivtu“, naglasio je Ilko Klakor i nastavio:

„Snaga crnogorskog jedrenja je u tome što svi dišemo kao jedan, što su svi klubovi ujedinili snage, kako bi ostvarili ono što želimo i planiramo, a to je pozicioniranje na evropskom i svetskom nivou, kako u rezultatskom, tako i u organizacionom smislu. Na dobrom smo putu, trenutno su jedra spuštena, ali uz strpljenje i disiplinu koji su sada neophodni, brzo će doći trenutak da punim jedrima, sa mnogo optimizma i entuzijazma nastavimo dalje“.

Jedrenje je sport u kojem mnogo toga zavisi od finansijskih ulaganja. Mnogi se pitaju kako Crna Gora uspeva da parira svetski daleko moćnijim silama. Odgorov je ljubav, entuzijazam, posvećenost i spremnost da se radi mnogo više u odnosu na sve ostale. U takvoj situaciji, odricanje i strpljenje se podrazumevaju.

Nije subjektivna procena, za sve što su do sada uradili i za sve što planiraju da urade, jedriličari iz Crne Gore zaslužuje iskrene čestitke i maksimalnu podršku svih relevantnih instanci.