Dina Levačić spremna za Gibraltar i Severni kanal

Podeli:
Privatna arhiva

Dina Levačić (24) devojka koja se bavi daljinskim ili ti maratonskim plivanjem, koja je već ispisala nekoliko stranica istorije i svrstala se u grupu legendi ovog atraktivnog, ali neverovatno napornog sporta, spremna je za nova iskušenja na putu ka ostvarenju sna.

San fenomenalne Splićanke je da uđe u istoriji kao jedna od retkih plivačica koja je isplivala sedam najtežih maratona na svetu. Dina je već preplivala kanal Katalina u Kaliforniji, La Manš u Evropi, Molokai na Havajima i Tsugaru u Japanu. Sada se sprema da savlada Gibraltarski moreuz i Severni kanal, a za kraj je ostavila Kukov moreuz na Novom Zelandu.

Dina Levačić je uoči polaska na put održala pres konferenciju u Splitu. Najavila je da između 12. i 21. jula namerava da prepliva Gibraltarski moreuz između Španije i Maroka, dužine 15 kilometara, te Severni kanal dužine 34 kilometra između Severne Irske i Škotske u razdoblju između 10. i 16. avgusta.

Dobro sam se pripremila za ove plivačke maratone, kao i uvek, daću sve od sebe da uspem i nemam nikakvog straha„, rekla je Dina Levačić na konferenciji za novinare u Splitu.

Po njenim rečima, pripreme su bile surove, posebno za preplivavanje Severnog kanala, jer je to jedan od najzahtevnijih plivačkih maratona od sedam pomenutih.

U Gibraltarskom moreuzu me čekaju snažne morske struje i veliki talasi, ali verujem da mi to neće stvarati problem jer sam maksimalno spremna. Severni kanal je posebno zahtevan, jer osim jakih morskih struja i meduza problem je izuzetno hladno more. Samim tim, pripremala sam se u prilično surovim uslovima. Trenirala sam u Jadranskom moru kada je temperatura mora bila 12 stepeni, a temperatura vazduha samo pet. Osim toga, trenirala sam i na jezeru Peruča, rekama Cetini, Krki, Jadro i Zrmanji„, objasnila je Dina.

Pandemija izazvana koronavirusom i njoj pričinjava poteškoće, jer je granica Maroka, gde ona treba da dopliva preko Gibraltara, trenutno zatvorena.

Dina je naglasila da se nada da će problem biti rešen do sredine jula, da će dobiti zeleno svetlo da ostvari cilj, jer pliva sama, jer neće imati nikakav kontakt od starta do cilja. Pored toga u Severnoj Irskoj bi trenutno morala da provede u karantinu dve nedelje, ali se Dina kao veliki optimista nada da će i taj problem biti rešen do avgusta meseca.

Planirana preplivavanja Gibraltarskog moreuza i Severnog kanala su peti i šesti korak u realizaciji velikog projekta koji Dina žela da ostvari, a to je da prepliva sedam najtežih maratona na svetu, koji se tako i zovu „Velikih sedam maratona“.