Dina Levačić stala blizu Škotske, san ostaje isti

Podeli:
Privatna arhiva

Dina Levačić (24) devojka koja se bavi daljinskim ili ti maratonskim plivanjem, koja je već ispisala nekoliko stranica istorije i svrstala se u grupu legendi ovog atraktivnog, ali neverovatno napornog sporta, nije uspela da prepliva Severni kalan.

Na oko pet kilometera pre cilja, pre dolaska iz Severne Irske u Škotsku (34 kilometra), procenjeno je da je najbolje da Dina iz zdravstvenih razloga izađe iz mora čija temperatura je tokom plivanja koje je trajalo oko 11 časova iznosila 13, 14 stepeni….

San fenomenalne Splićanke je da uđe u istoriji kao jedna od retkih plivačica koja je isplivala sedam najtežih maratona na svetu. Dina je već preplivala kanal Katalina u Kaliforniji, La Manš u Evropi, Molokai na Havajima i Tsugaru u Japanu. Nedavno je morala da odustane od preplivavanja Gibraltarskog moreuza, jer nije mogla da uđe na teritoriju Maroka zbog koronavirusa, a Severni kanal je ovoga puta bio jači od sjajne Splićanke.

Do “Velikih sedam”, pored Gibraltarskog moreuza i Severnog kanala, Dini je ostao i Kukov moreuz na Novom Zelandu. Nekoliko sati posle okršaja sa hladnim morem, meduzama i jakim strujama, Dina Levačić je poslala poruku na FB profilu, a kristalno je jasno da devojka kao što je Dina neće odustati od ostvarenja sna.

U današnje vreme se smatra pretencioznim reći da si ponosan na sebe. E, pa ja sam trenutno preponosna. U utorak sam krenula u preplivavanje Severnog kanala, ali nažalost nisam poljubila škotsko tlo. Nakon 11 sati plivanja, na pet kilometara od cilja posada je odlučila da je u interesu mog zdravlja da izađem iz mora. Koliko god je odluka bila teška, bila je ispravna.Bez obzira na ishod ja sam ponosana na sebe, jer sam 11 sati plivala u moru temperature od 13 stepeni, po jakim talasima, protiv struje i menevrišući između meduza.

Još sam ponosnija jer sam dala apsolutno sve i to ne samo juče, jer je to zapravo bio najlakši deo, nego kroz celu godinu svakodnevnog plivanja u moru i kad nikome nije bilo do izlaska iz kuće, po buri, po jugu, po kiši, po suncu….

Ipak sam najponosnija na sebe zbog tri stvari.1. Jer sam se usudila sanjati cilj za koji sam znala da nije lagan.2. Jer sam imala hrabrosti i krenuti u ostvarivanje tog cilja.3. Jer nisam odustala nego sam stisnula zube i išla dalje usprkos svim teškoćama na koje sam naišla kroz ovaj proces. Hvala svim divnim ljudima koji su mi bili podrška u bilo kom obliku. Da sada krenem nabrajat samo one “malo posebnije” napisala bi roman, ali oni ionako znaju koji su. Ipak, posebno hvala mojoj porodici koji su uz mene uvek i za sve i na njih uvek mogu računati u ostvarenju svojih snova. Ja sada idem na krvavo zarađene palačinke. Malo ću se odmoriti pre početka nove radne godine i početka ostvarenja snova.”, napisala je Dina Levačić.