EP: Petra donela zlato Hrvatskoj, odlična Boja

Vesti vodeni sportovi 22. avg 202012:13 > 12:18
Podeli:
Privatna arhiva

Kompletirano je Evropsko prvenstvu u jedrenju u obe konkurencije, a jedriličari i jedriličarke iz regiona su pokazali ogroman potencijal u klasi Laser 4.7.

Fantastičan uspeh je ostvarila Petra Marendić koja je u konkurenciji do 16 godina osvojila zlatnu medalju, a u generalnom plasmanu zauzela šesto mesto. Petra ima samo 14 godina, bila je šampion Hrvatske u klasi Optimist i klasi Laser 4.7, a samo malo iskustva joj je nedostajalo da se umeša u borbu za medalju u generalnom plasmanu.

Petra je kao i svi ostali takmičari iz Hrvatske, članika kluba Mornar iz Splita, koji spada u sam krem svetskog jedrenja, čije boje brane Tonči Stipanovića, Filip Jurišić, braća Fantela, Pavlos Kontides…

Privatna arhiva

Isto važi i za jedriličarku Srbije, Kristinu Boju, koja je na kraju zauzela 14. mesto. Kristina je još jednom potvrdila da poseduje ogroman talenat, sve do same završnice šampionata Evrope bila je u krugu devojaka koje su se borile za pobedničko postolje.

Podsećanja radi, u konkurenciji jedriličara, Nikola Golubović iz Crne Gore, je zajedno sa Lukom Zakubovecom, Ivanom Vankruševim i Benjaminom Agnovičem iz Slovenije, stigao do zlatne grupe, dok su posle tri dana takmičenja, u srebrnoj grupi bili Stefan Juil i Viktor Batizić iz Srbije, odnosno Maks Gjidera, Antonio Marendić (brate Petre Marendić) i Niko Jakelić.

Trener selekcije Hrvatske na šampionatu Evrope bio je Toma Višić koji je bio zadovoljan ostvaren u portugalskoj Vilamuri.

Petra je ostvarila fantastičan rezultat. Stigla je do zlatne medalje, iako ima samo 14 godina. U pitanju je veliki potencijal, talenat i pred njom je sjajna karijera pod uslovom da nastavi da radi kao do sada“, rekao je za Sport Klub Toma Višić i nastavio:

Što se muškog dela posade tiče, moram da priznam da su dali sve od sebe, ali da se nisu najbolje snašli u velikoj floti i veoma teškim uslovima za jedrenje. U svakom slučaju, pokazali su da imaju potencijal, sada su stekli i ogromno iskustvo, videli su šta i na čemu treba da rade kako bi se još više približili samo evropskom vrhu.“

Svi koji su pratili Evropko prvenstvo u jedrenje slažu se sa stavom da su jedriličari iz regiona opravdali očekivanja.

Evropske jedriličarke velesile mnogo ulažu u jedrenje, daleko više nego zemlje u regionu. Međutim, pomenute uslove mi nadoknađujemo žestokim radom, ogromnim entuzijazmom. Nema nikakve dileme da su svi jedričari i jedriličarke iz regiona pokazali da u bliskoj budućnosti mogu da budu još konkurentniji najboljim takmičarima Starog kontinenta, a šlag na tortu je stavila Petra Marendić osvajanjem zlatne medalje“, zaključio je Toma Višić.