EP u jedrenju: Jurišić na čelu, sjajno izdanje Dukića

Vesti vodeni sportovi 9. okt 202017:20 > 17:22
Podeli:
Bogee Toth/sailingacademygc

Nastavljen je šampionat Evrope u jedrenju. Momci iz devojke iz regiona imali su dosta uspeha tokom drugog dana, pa sa nestrpljem očekuju još dve kvalifikacione regate posle kojih će takmičari biti podeljeni u zlatnu i srebrnu grupu.

U klasi Laser Standard koja je olimpijska disciplina za jedrilčare, za sada je centralna figura Filip Jurišić, član Jedriličarskog kluba Mornar iz Splita, koji posle dva dana drži lidersku poziciju, ispred Majkla Beketa iz Velike Britanije i Elitona Hansona, takođe iz Britanije.

Milivoj Dukić, momak iz Herceg Novog, reprezentativac Crne Gore koji je dva puta učestvovao na Olimpijskim igrama, a nada se i mestu u Tokiju, ostavio je sjajan dan iza sebe.

Član kluba Jugole Grakalić, uspeo je sa 61. mesta da se probije na kotu 39, a poslednju regatu drugog dana je završio kao četvrti. Dukić je jako blizu ostvarivanja primarnog cilja, a to je plasman u zlatnu grupu, u grupu u kojoj će biti jedriličari koji će posle kvalifikacija, tri dana, odnosno kroz šest regata voditi borbu za medalje.

Što se ostalih jedriličara iz regiona tiče, aktuelni šampion planete, Kipranin Pavlos Kontides, koji je član Mornara iz Splita probio se na peto mesto. Tonči Stipanović, takođe član splitskog Mornara, momak koji je četiri puta bio šampiona Evrope, a u vlasništvu ima srebro sa Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara, nije imao svoj dan, ali je i pored toga na koti 38 koja vodi u zlatnu grupu.

Slovenac Žan Luka Zelko je 62. mestu, dok su mladi jedriličari iz Hrvatske, Alek Cvinar i Božidar Golubić na kotama 98 i 101. Mesto ispred Golubića drži drugi Slovenac na šampionatu Evrope, Liam Orel.
U konkurenciji Laser Radial koja je olimpijska klasa za jedriličarke, ugled regiona brane dve devojke iz Hrvatske. Posle dva dana jedrenje i četiri regate, Elena Vorobeva je 28, a Sandra Lulić 56. Obe se uoči poslednjeg kvalifikacionog dana nalaze na pozicijama koje vode u zlatnu grupu.

Lidersku poziciju drži Ana Marija Rindom iz Danske, druga je Marit Boumester iz Holandije, a treća je Agata Barvinska iz Poljske.
U konkurenciji jedriličara učešće je uzelao 126 takmičara, a u konkurenciji jedriličarki 107.