EP: Jurišić i Stipanović mogu do medalje

Vesti vodeni sportovi 12. okt 202019:10 > 19:12
Podeli:
Laurence Griffiths/Getty Images

Evropsko prvenstvo u olimpijskim klasama za jedriličare i jedriličarke se polako privodi kraju. Ostale su još dve regate do dodele medalja, a do pobedičkog postolja mogu članovi kluba Mornar iz Splita, Flip Jurišić, Tonči Stipanović i Pavlos Kontides.

U najboljoj poziciji je Filip Jurišić koji se nalazi sa sedmom mestu i tek sada može da žali zbog velikih oscilacija u nedelju, kada je sa trećeg pao na 12. mesto. Član Mornara je uspeo da se vrati u trku za pobedničko postolje, ali će poslednjeg dana morati da bude na izuzetno visokom nivou.

Isto važi i za Tončija Stipanovića koji je posle loših kvalifikacija i 42. mesta, posle dva dana u zlatnoj grupi stigao do kote 17. Ukoliko bude nastavio sa sjajnim jedrenjem, kao i protekla dva dana, lako se može desiti da nadoknadi minus koji trenutno ima i stigne do medalje.

Podsećanja radi, Stipanović je četiri puta osvajao zlatnu medalju na šampionatima Evrope, a u vlasništu ima srebro sa Svetskog prvenstva i srebro sa Olimpijskih igara.

Aktuelni šampion sveta, Kipranin Pavlos Kontides, koji je takođe član Mornara iz Splita, tokom drugog dana jedrenje u zlatnoj grupi, pao je sa trećeg na 15. mesto, ali je i dalje u igri za medalju.
Crnogorski reprezentativac Milivoj Dukić, momak koji je dva puta učestvovao na Olimpijskim igrama, a sanja plasman i na treće, stigao je do zlatne grupe, ostvario je primarni cilj, ali je svima koji ga poznaju jasno da je mogao bolje. Trenutno je na 56. mestu, a poslednji dan na šampionatu Evrope je prilika da napravi iskorak napred, da poboljša plasman u Gdanjsku.

Slovenac Žan Luka Zelko je takođe sa velikim ambicijama stigao na Evropsko prvenstvo, stigao je do zlatne grupe, ali je imao dosta oscilacija, pa poslednji dan takmičenja čeka na 54. mesto.
U srebrnoj grupi klase Laser Standard koja je olimpijska klasa za jedriličare takmiče se dva mlada momka iz Hrvatske i jedan iz Slovenija. Božidar Golubić je na koti 24, Alek Cvinar na koti 46, a Slovenac Liam Orel na 48. mestu.

Na pobedničkom postolju se trenutno nalaze trojica momaka iz Velike Britanije. Prvi je Majk Baket, drugi Eliot Hanson, a treći Lorenco Brando Kijavarini.

U klasi Laser Radial, koja je olimpijska klasa za jedriličarke, Elena Vorobeva iz Hrvatske je trenutno na 26. mestu, dok je Sandra Lulić koja je poslednjeg dana kvalifikacija ostala bez mesta u zlatnoj grupi, zbog povrede, morala da odustane od takmičenja.
Trenutno, na pobedničkom postolju, uoči poslednjeg dana, nalaze se Ana Marija Rindom iz Danske, Marit Boumaster iz Holandije i Vasilea Katahaliu iz Grčke.

U konkurenciji jedriličara učešće je uzelao 126 takmičara, a u konkurenciji jedriličarki 107.