Višić za SK: Jedrenje u regionu ima sjajnu perspektivu

Podeli:
JK Mornar

Ljubitelji jedrenje u regionu imali su mnogo razloga za zadovoljstvo u prethodnom periodu. Tonči Stipanović je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, a odličan je bio i Milivoj Dukić. U Tivtu je sjajno organizovano Evropsko prvenstvo u olimpijskim klasama, a Petra Marendić je osvojila srebrnu medalju na Svetskom i četvrto mesto na Evropskom prvenstvu.

U toku je Svetsko prvenstvo u olimpijskim klasama za jedriličare do 21 godine, a Ilija Marković, Nikola Banjac, Bruno Gašpić i Božidar Golubić se nalaze jako blizu plasmana u zlatnu grupu.

Toma Višić, svojevremeno jedriličar koji je osvojio dve medalje na šampionatim Evrope u klasama Laser 4.7 i Laser Radial, odnosno dva četvrta mesta u istim klasama na šampionatima planete, morao je da prekine karijeru zbog problema sa povredama, pa se na predlog Joze Jakelića, najboljeg trenera Hrvatske u izboru Hrvatskog olimpijskog komiteta za prošlu godinu, okrenuo trenerskom poslu. Bilo je to 2015. godine.

Višić je preuzeo mladu i talentovanu generaciju, a sada može da se pohvali da je na Evropskom i Svetskom prvenstvu u klasi ILCA 4 (Laser 4.7), ostvario vrhunske rezultate.

„Petra Marendić je osvojila srebrnu medalju na Svetskom i četvrto mesto na Evropskom prvenstvu. Helena Jakšić je bila šesta na Evropskom, a 18. na Svetskom prvenstvu, a ostao je žal što Maks Džidera nije mogao da učestvuje, jer bi se sigurno borio za medalje na oba velika takmičenja. Ostvareno dobija na težini ako se naglasi da Petra, Helena i Maks nisu mogli da treniraju normalno zbog mera protov koronavirusa, te da je Petrino odeljenje u školi, čak šest puta bilo u izolaciji. Uz to, Petra i Helena imaju 16 godina, a velike uspehe su ostvarili na takmičenjima za jedriličarke do 18 godina“, naglasio je Toma Višić za Sport Klub, pa nastavio:

JK Mornar

„Trenerskim poslom sam počeo da se bavim na predlog Joze Jakelića, kada je postalo jasno da će me povrede kolena sprečiti da ostvarim snove kada je jedrenje u pitanju, u seniorskoj konkurenciji, odnosno u klasi Laser Standard. Nisam naravno bio srećan zbog toga u tom trenutku, ali sada jesam, jer je jedrenje nešto bez čega bih teško živeo, a glad za uspehom i znanje koje sam stekao, sada prenosim na mlade jedriličare i jedriličarke, a to je zaista divno. Još kada su rad, trud i odricanja, ispraćeni rezultatima, sve je još lepše i bolje“.

Ugled regiona na Olimpijskim igrama u Japanu, branili su Tonči Stipanović iz Hrvatske, Milivoj Dukić iz Crne Gore, Žan Luka Zelko iz Slovenija, braća Fantela iz Hrvatske, Tina Mrak i Veronika Makarol iz Slovenije….

Toma Višić iz bogatog jedriličarskog iskustva, smatra da region ima sjajnu perspektivu kada je jedrenje u pitanju.

Privatna arhiva

„Tonči Stipanović, Filip Jurišić, Milivoj Dukić, Žan Luka Zelko i Sandra Lulić su i dalje glavni aduti kada je reč o Olimpijskim igrama u Parizu. Međutim, ono što je bitno, region ima čitavu plejadu jedriličara kojima je možda rano da se bore za Igre u Parizu, ali će sigurno biti konkurentni za Olimpijske igre u Los Anđelesu i Brizbejnu. U pitanju su pored Petre Marendić, Helene Jakšić i Maksa Džidere. Nikola Golubović i Ilija Marković iz Crne Gore, Bruno Gašpić, Božidar Golubić, Anton Tomašević, Tea Peteh iz Hrvatske, Nikola Banjac iz Srbije, Luka Zakubovec iz Slovenije. Uz to, tu je čitava plejada ekstra talentovanih jedriličara i jedriličarki, koje očekuje prelazak iz klase Optimist, koja je osnova za jedrenje, u daleko ozbiljnije klase, kakve su Laser 4.7, pa zatim olimpijske klase, Laser Radial i Laser Standard. Ono što je bitno, napredak mora da se ostvaruje korak po korak, nema preskakanja stepenica, svaka je bitna, a svako veliko takmičenje prilika da pokažemo koliko vredimo i možemo, a samim tim zaslužimo daleko veću podršku, koju smo ruku na srce zaslužili i do sada“ zaključio je Toma Višić.

Jedrenje u regionu ima zaista sjajnu perspektivu, ali nema podršku koju bi moralo da ima. Rad, trud, odricanje i ogroman entuzijazam su tu, ali u konkurenciji sa jedriličarskim silama, sa kojima se momci i devojke iz regiona bore, moraju da dobiju uslove i podršku, koje su bar donekle ravni, uslovima koje imaju svetske sile.

Jasno je da pomenuti uslovi nikada neće biti na istom nivou, ali jedriličari i jedriličarke iz regiona, to nadoknađuju, ogromnom ljubavlju, velikim entuzijazmom, odlučnošću da na regatnom polju, nikome ne prizanju da je bolji.

 

Komentari

Vaš komentar