Ilka trećim mestom do Kristalnog globusa u kombinaciji!

Alpsko skijanje 26. feb 201716:43 > 16:46
Podeli:
Michel Cottin/Agence Zoom/Getty Images

Slovenačka skijašica Ilka Štuhec osvojila je Kristalni globus u kombinaciji trećim mestom na poslednjoj trci u toj disciplini ove sezone, održanoj u švajcarskoj Kran-Montani.

Trijumf na poslednjoj alpskoj kombinaciji ostvarila je Amerikanka Mikaela Šifrin, u vremenu od 2:07.16 minuta, sa sedam desetinki prednosti u odnosu na Federiku Brinjone iz Italije. Ilka je bila treća, 85 stotih delova sekunde iza Šifrinove, što joj je bilo dovoljno da pobedi Brinjone u borbi za prvi Kristalni globus sezone.

Posle superveleslaloma, u vođstvu je bila Italijanka Sofija Gođa, ispred Ilke, koja je imala 36 stotinki zaostatka, a pratila ih je Mari-Mišel Ganjon iz Francuske. Šifrinova je bila na sedmom mestu, sekundu i tri desetinke iza Gođe, ali je očekivano odskijala sjajno slalom i našla se na čelu, a potom samo pratila kako njene rivalke gube vreme.

Ganjonova je bila četvrta, ispred Rikarde Haser iz Austrije, Švajcarkinje Vendi Holdener i Ragnild Movinkel iz Norveške. Gođa je bila osma, a pratile su je sunarodnica Marta Basino i Marija Tereza Tviberg iz Norveške.

https://twitter.com/StoeckliRacing/status/835547314248888320


Šifrinova je tako upisala prvu pobedu u kombinaciji u karijeri, a 29. ukupno. Takav rasplet omogućio je slovenačkoj skijašici da osvoji Globus sa 240 bo
dova, pošto ima 20 više od Brinjone. Ilki je to prvi mali Kristalni globus u karijeri, a prva je Slovenka koja je osvojila taj trofej od Tine Maze, koja je u sezoni 2012/13 bila najbolja u veleslalomu i superveleslalomu, a došla je i do titule ukupne pobednice Svetskog kupa.

Amerikanka je vodeća u generalnom plasmanu sa 1.323 boda, ispred Ilke sa 1.025 i Švajcarkinje Lare Gut sa 1.023, s tim da je aktuelna osvajačica Svetskog kupa već završila sezonu zbog povrede.

Svetski kup se nastavlja narednog vikenda trkama u brzinskim disciplinama u korejskom Jeongseonu.