Filu pobeda u Kvitfjelu, Jansrudu Kristalni globus

Alpsko skijanje 26. feb. 201717:04 > 17:05
Podeli:
Jonas Ericsson/Agence Zoom/Getty Images

Italijanski skijaš Peter Fil trijumfovao je na pretposlednjem superveleslalomu ovogodišnjeg izdanja Svetskog kupa, na kojem je Norvežanin Ćetil Jansrud obezbedio Kristalni globus u toj disciplini.

Fil je u norveškom ski centru došao do prve pobede od januara prošle godine, kada je slavio u spustu u Kicbilu, a treće u karijeri.

Italijan je trijumfovao u vremenu od 1:32.83 minuta, sa jednom desetinkom prednosti u odnosu na Hanesa Rajhelta iz Austrije. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se svetski šampion Erik Gej.

Jansrud je bio sedmi, ali mu je to bilo dovoljno da obezbedi svoj drugi Globus u superveleslalomu. Norveški skijaš je prethodni osvojio u sezoni 2014/15, a tada je bio i najbolji u spustu.

U borbi za titulu u superdžiju, Jansrud je pobedio sunarodnika Aleksandera Omota Kildea, koji je bio četvrti na nedeljnoj trci. Između dvojice Norvežana našli su se Beat Fojc iz Švajcarske i Slovenac Martin Čater. Među najboljom desetoricom našli su se još jedan slovenački skijaš Boštjan Kline, Slovenac Mauro Kavicel i Manuel Ozborn-Paradi iz Kanade.

Na čelu poretka u superveleslalomu, Jansrud ima 365 bodova, a prate ga Kilde sa 239 i Rajhelt sa 203. U generalnom plasmanu, na čelu je Austrijanac Marsel Hiršer sa 1.275 bodova, ispred Jansuda sa 871.

Svetski kup u konkurenciji skijaša nastavlja se narednog vikenda trkama u tehničkim disciplinama u Kranjskoj Gori.