Šifrinova na dva boda do Globusa, Vajraterovoj titula

Alpsko skijanje 16. mar. 201717:56 > 17:58
Podeli:
Francis Bompard/Agence Zoom/Getty Images

Američka skijašica Mikaela Šifrin nalazi se na dva boda od osvajanja titule u Svetskom kupu pošto njena glavna rivalka Ilka Štuhec zauzela drugo mesto na poslednjem superveleslalomu sezone, u Aspenu. Na toj trci je trijumfovala Tina Vajrater i tako došla do malog Kristalnog globusa u superveleslalom

Šifrinova je pred poslednje tri trke imala 278 bodova više od slovenačke skijašice, a u superveleslalomu nije učestvovala. Iako se znalo da Ilka praktično nema šanse za vikend, kada dođu na red poslednje trke u tehničkim disciplinama, Amerikanka će morati da sačeka još koji dan da bi zvanično osvojila veliki Kristalni globus.

Za to će joj biti dovoljno da osvoji 30. mesta u slalomu i veleslalomu za vikend, pošto je upisala više pobeda od slovenačke skijašice ove sezone. Šifrinova se 11 puta našla na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, a sedam puta.

22-godišnja američka skijašica je do sada tokom karijere osvojila olimpijsko zlato, tri svetska i četiri Kristalna globusa u slalomu. Ukoliko za vikend uspe u onome što svi od nje očekuju, postaće tek treća Amerikanka koja je trijumfovala u ukupnom poretku Svetskog kupa, posle Tamare Mekini i Lindzi Von.

Vajraterova je za pet bodova pobedila slovenačku skijašicu u borbi za titulu u superveleslalomu i to samo zahvaljujući trijumfu. Skijašica iz Lihtenštajna je u Aspenu ostvarila prvi trijumf ove sezone, a sedmi u karijeri u vremenu od 1:11.66 minuta, sa 35 stotinki prednosti u odnosu na Ilku. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našla se Italijanka Federika Brinjone.

Najbolje tri sledile su četiri Austrijanke Nikol Šmidhofer, Elizabet Gergl, Rikarda Haser i Kristina Šajer. Prvih deset kompletirale su Viktorija Rebensburg iz Nemačke, Francuskinja Tesa Vorli i Elena Kurtoni iz Italije.

Trku je obeležio i pad Amerikanke Lindzi Von, a van staze je završila i italijanska skijašica Johana Šnarf.

Finale Svetskog kupa se nastavlja u petak timskim takmičenjem, a skijašice u subotu čeka slalom u Aspenu.