Hiršer, Fajtova, Vonova… Ko sve propušta Zelden?

Alpsko skijanje 23. okt. 201719:43 > 20:47
Podeli:
Getty Images/Alexis Boichard/Agence Zoom

Predstojećeg vikenda počeće olimpijska sezona koju će otvoriri trka dama u veleslalomu 28.oktobra u Zeldenu, a dan kasnije na stazi će se naći muškarci. Ipak, otvaranje Svetskog kupa propustiće mnogi poznati sportisti.

Marsel Hiršer

Pošto je sredinom avgusta zadobio povredu članka na glečeru Meltaler, šestostruki osvajač Zlatnog globusa nedavno se vratio na sneg. Iako može da trenira, trke još nisu opcija.

Još je čitava večnost između prvog odlaska na sneg i prve trke„, istakao je austrijski skijaš pošto je apsolvirao prvi trening 11. oktobra i dodao da je njegov cilj učešće na trkama u Leviju.

Ako sve protekne kao što je planirano, moj povratak trkama desiće se u Leviju. Ali, kao što rekoh, sve bi moralo da protekne idealno da bi do toga došlo, istakao je 28-godišnak.

Ana Fajt

Dvostruka osvajačica Svetskog kupa oporavlja se od operacije kojoj je bila podvrgnuta krajem februara, a vratila se na sneg sredinom septembra. Bez obzira na to što je zadovoljna dinamikom oporavka, Fajtova je istakla da još nije spremna za trke.

Zelden i Levi ne dolaze u obzir, to se neće desiti. Osim toga, prioritet mi je da se vratim brzinskim disciplinama jer je pritisak na koleno pri većoj brzini manji nego što je to slučaj u veleslalomu. Moje iskustvo je tako pokazalo„, objasnila je Fajtova.

Prve brzinske trke dama održaće se prvog vikenda decembra u Lejk Luizu u Kanadi.

Getty images/Christophe Pallot/Agence Zoom

Eva-Marija Brem

Osvajačica malog Kristalnog globusa u veleslalomu je prošle godine doživela ozbiljnu povredu potkolenice zbog čega je bila operisana i morala je da pauzira celu sezonu. I pored oporavka koji dobro teče, Bremova se ne oseća spremnom za Zelden.

Mogu da budem vrlo zadovoljna oporavkom do sada. Dobro se osećam i mogu da treniram bez problema. U nedeljama koje dolaze želim da nastavim sa dobrim treningom i sa građenjem kvaliteta.  Trka u Zeldenu se, nažalost, ne uklapa u moj plan, zbog čega ne računam da ću se naći na njoj„, istakla je 28-godišnja austrijska skijašica koja je posle povrede prvi put stala na skije u maju ove godine.

Očekuje se da bi 29-godišnjakinja mogla da proslavi svoj povratak krajem novembra u Kilingtonu u SAD.

Filip Šerghofer

Drugi najbolji austrijski veleslalomaš propustiće Zelden zbog bolova u kolenu i problema sa krskavicom.

Nažalost, ne osećam se dobro. Koleno me mnogo boli. Normalno skijanje i trening sa kapijama nisu mogući. Moram da budem strpljiv, da odlazim na terapije i da se nadam da ću učestvovati na trkama u SAD“ ,istakao je specijalista u veleslalomu čiji cilj su trke u Biver Kriku početkom decembra.

Getty Images/Alexander Hassenstein

Mihaela Kirhgaser

Pored Fajtove i Bremove, joše jedna austrijska skijašica neće biti na startu u Zeldenu. Pošto je u martu bila podvrgnuta operaciji kolena, Kirhgaser se ne oseća potpuno spremnom za trke.

Definitivno neću učestvovati u Zeldenu, ali nadam se da ću biti na slalomu u Leviju„, istakla je 32-godišnjakinja. Kako je fizikalna terapija trajala duže nego što je bilo očekivano, Kirhgaser je morala da odloži svoje ovogodišnje planove.

Tek posle Kilingtona ću odlučiti da li Lejk Luiz dolazi u obzir„.

Lara Gut

Osvajačica Velikog kristalnog globusa ove godine u Zeldenu neće moći da ponovi prošlogodišnji uspeh. Švajcarska skijašica oporavlja se pošto je u februaru pokidala prednji ukršteni ligament levog kolena i povredila meniskus u padu tokom zagrevanja na Svetskom prvenstvu u Sankt Moricu.

U normalnim okolnostima bih u julu ponovo stala na skije. Ovog puta sam u septembru krenula da treniram na snegu. Ne želim da se vratim brzo, već jako. Nema žurbe i potrebe za učešćem u Zeldenu. Bolje je da treniram u svim disciplinama tokom oktobra i novembra, umesto da se fokusiram na veleslalom u Zeldenu„, istakla je Gut koja svoj povratak najavljuje krajem novembra Kilingtonu u SAD.

Christophe Pallot/Agence Zoom, Getty Images Sport

Lindzi Von

Amerikanka nije ni planirala Zelden. Ona već dugo ne skija veleslalom i želi da se fokusira na brzinske discipline. Von, koja je u novembru 2016. godine zadobila prelom desne ruke, propustiće trke u Leviju i Kilingtonu, da bi se Svetskom kupu „priključila“ u decembru u Lejk Luizu.

Aksel Lund Svindal

Norveški skijaš vredno radi na povratku u Svetski kup pošto je u poslednje dve godine dva puta bio podvrgnut operaciji kolena. 35-godišnjak je na pripremama u Čileu u septembru prvi put trenirao na snegu, a njegov fokus je na brzinskim disciplinama.

Veleslamom za Svindala još ne dolazi u obzir, zbog čega se njegova odluka da propusti Zelden čini potpuno logičnom. Umesto toga, on se nada da će biti spreman za trke u SAD.

Nada se da ću biti spreman za Lejk Luiz. Ako to uspe, sledeći veliki cilj će biti Olimpijske igre u februaru sledeće godine„, istakao je Norvežanin.

Pored nabrojanih imena, otvaranje Svetskog kupa u Zeldenu propustiće i Austrijanci Matijas Majer, Hanes Rajhelt i Vinsent  Krihmajr.