"Zlostavljanje u najodvratnijem skijaškom internatu"

Alpsko skijanje 22. nov 201720:58 > 21:28
Podeli:
Getty Images/Alexander Hassenstein

Nekadašnja austrijska skijašica Nikola Verdenig, devojačko Špis, u šokantnom intervjuu za "Der Štandard" govorila je o seksualnom zlostavljanju koje joj se dogodilo sedamdesetih godina prošlog veka u skijaškom sportu.

Sada 59-godišnja Verdenig ispričala je detalje o seksualnom zlostavljanju od strane „respektibilnih osoba“  kojem je bila izložena u skijaškom internatu kada je imala samo 12 godina, kao i o zlostavljanju žena u Svetskom kupu pre četiri decenije.

Verdenigovoj su se još u ranoj mladosti desile neprijatnosti u „najodvratnijem skijaškom internatu koji čovek može da zamisli„, kako ga je sama opisala.

Direktor škole tada je, navodno, jednog pubertetliju uputio na Verdenigovu, a ona je silovanje izbegla fizički se odbranivši. Direktor je, kako kaže, sve slušao iza vrata.

Ali, najgore je tek usledilo. Četvrtoplasiranu na Zimskim olimpijskim igrama 1976. godine silovala su dva, alkoholom intoksirana, druga iz ekipe kada je ona imala 16 godina.

Ni sa kim nisam o tome razgovorala jer me je užasno bilo sramota, a to su bile moje kolege iz tima. Kao što mlade devojke obično čine, sebe sam okrivila zbog toga, i to zato što sam dopustila sebi da se napijem„, objašnjava 59-godišnjakinja razloge svog dugogodišnjeg ćutanja.

Ipak, ona nije jedina kojoj su se užasne stvari desile – jedna njena koleginica krijući je snimljena tokom svog prvogi odnosa, a video je pod nazivom „Šala“ prikazan celoj ekipi.

Karijera nesrećne mlade skijašice tada je završena.

Svi su znali da se to dešava„, opisuje Verdenigova zastrašujuće okolnosti i dodaje:

Ništa se nije preduzelo čak ni onda kada je grupa skijaša, pod izgovorom da će snimati reklamu, žene zaključavala u hotelsku sobu i snimala pornografski materijal. Štaviše, hvalili su se time„.

Čak i članovi uticajnih firmi, koje su na izvestan način bile uključene u skijaški sport, zloupotrebljavali su svoju moć „nepristojnim ponašanjem“, a lascivne ponude dolazile su sa raznih strana: od trenera, ostalih sportskih radnika i kolega.

Verdenigova navodi da nema precizne informacije o tome šta se danas dešava  u „skijaškom cirkusu“, ali ističe da veruje da se tretman žena u sportu nije značajno promenio.