Još jedna nekadašnja skijašica prijavila zlostavljanje

Alpsko skijanje 23. nov 201718:09 > 24. nov 2017 0:49
Podeli:
Steve Powell/Getty Images

Pošto je Nikola Verdenig javno progovorila o seksualnom zlostavljanju u skijaškom sportu pre četiri decenije, još jedna nekadašnja skijašica anonimno je podelila je svoje iskustvo, a predstavnici Skijaškog saveza Austrije dali su komentar na ove navode.

Tada se svakome nešto tog tipa dogodilo„, istakla je Austrijanka u intervjuu za „Štandard“ i dodala je da je „zaista morala da se bori da joj se ništa loše ne bi desilo„.

Ona je zatim opisala pokušaj silovanja u jednom hotelu kada je „od strane jednog trenera uvučena u sobu, u kojoj je potom bila zaključana„.

Rekao je da sam danas ja na redu. Još jedan muškarac je bio tu i obojica su bili pijani. Bilo je zaista strašno. Srećom, uspela sam da se izvučem„, istakla je nekadašnja skijašica, koja je oštro kritikovala jednog od trenera.

Postojao je trener koji je sve devojke u timu video kao svoje. Dao je sebi sva prava„, dodaje dama koja želi da ostaje anonimna.

Skijaški savez Austrije oglasio se povodom izjava dve nekadašnje skijašice.

Kada bi se nešto slično sada desilo, odmah bismo se tamo odvezli i rešili sve u kratkom postupku„, istakao je predsednik Peter Šreksnadel, koji je na toj poziciji od 1990. godine.

Vurdenigova, koja je bila prvakinja Austrije u spustu 1975, kao i četvrtoplasirana na Zimskim olimpijskim igrama naredne godine, govorila je o seksualnim napadima i silovanju koji su joj se dogodili u toku karijere. Ona je tada imala samo 16 godina, a napadi su, navodno, dolazili i od strane zapslenih u kompanijama koje su proizvodile sportsku opremu.

Ko nije želeo da učestvuje i pristane na neke stvari, doveo bi u pitanje svoju startnu poziciju„, istakla je, između ostalog, Vurdenigova.

Šreksnadel insistira da u poslednjih 27 godina, koliko je predsednik Saveza, „nikada nije čuo bilo šta o seksualnim napadima„, ali da ne može da porekne da je „tu i tamo bilo oštrog tona između trenera i sportistkinja„.

Pored toga, on je istakao da ne može da isključi ni mogućnost postojanja neke ljubavne afere na relaciji trener-sportistkinja, ali podvlači da „afera ne znači seksualni napad„.

O navodima Verdenigove, Šreksnadel kaže:“To su sigurno bila druga vremena„.

On je sve uputio na konsultantkinju za ženski sport pri Skijaškom savezu Petru Kronberger, koja je dvostruka osvajačica zlata na Zimskim olimpijskim igrama 1992. godine (kombinacija i slalom), svetska šampionka u spustu godinu dana ranije, kao i trostruka osvajačica Svetskog kupa (od 1990. do 1992. godine), a koja je od jeseni 2015. godine na toj funkciji.

Svi kojima se nešto slično desilo, neka odmah odu gospođi Kronberger, ili neka se obrate meni„, istakao je 76-godišnjak.

Kronbergerova je, takođe, dala komentar povodom informacija koje su se u javnosti pojavile četiri decenije nakon spornih događaja.

To je zaista potresna priča. Potrebna je velika hrabrost da bi se sa tim izašlo u javnost. Ali bitno je da je Nikola Verdenig napravila taj korak„, istakla je 48-godišnjakinja i dodala da se nada da će svi koji se možda trenutno suočavaju sa sličnom situacijom doći njoj.

Konsultantkinja za ženski sport pri Skijaškom savezu ističe da je sa Šreksnadelom zakazala razgovor za kraj novembra, kada će porazgovarati o svemu što se dešava.

To je vrlo senzibilna tema, kojoj čovek mora da priđe sa velikom pažnjom i oprezom. Osim toga, dobro mora da se razmisli šta da se radi tim povodom i kome da se obrati„, zaključila je Kronbergerova.