Sjajan preokret Šifrinove u Flahauu – 5/5 u 2018.

Alpsko skijanje 9. jan 201821:55 > 21:57
Podeli:
Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images

Američka skijašica Mikaela Šifrin ostvarila je petu pobedu od početka Nove 2018. godine na isto toliko trka u Svetskom kupu, pošto je slavila i u slalomu u austrijskom Flahauu.

Aktuelna osvajačica velikog Kristalnog globusa u Flahauu je ostvarila deseti trijumf ove sezone, a 41. u karijeri. Šifrinova je za devet dana u januaru bila najbolja u paralelnom slalomu u Oslu, slalomu u Zagrebu i Flahauu, kao i obe trke u tehničkim disciplinama u Kranjskoj Gori.

Drugo mesto zauzela je domaća skijašica Bernadet Šild, sa 94 stotinke zaostatka, dok je treća bila Šveđanka Frida Hansdoter.

U prvoj seriji je viđeno veliko iznenađenje, pošto je Šildova bila 37 stotih delova sekunde ispred Šifrinove, dok je Hansdoterova bila isto toliko dalje. Šveđanka je u nastavku bez problema nadmašila do tada vodeću Ninu Haver-Leset iz Norveške za više od sekunde, da bi Šifrinova odskijala maestralno i preuzela vođstvo sa skoro skundu i po prednosti. Na kraju je Šildova duž staze gubila vreme, ali je bila dovoljno brza za drugo mesto.

Norveška skijašica je na kraju bila četvrta, ispred Austrijanke Katarine Trupe, Kjare Kostace iz Italije i Šveđanke Ane Sven Larson. Najboljih deset kompletirale su dve domaće skijašice Katarina Linsberger i Katarina Galhuber između kojih se našla Francuskinja Nastasija Nens.

Najbolja srpska skijašica Nevena Ignjatović nije završila prvu vožnju, pošto je promašila kapiju pri kraju staze. Od skijašica iz regiona najbolja je bila Slovenka Ana Bucik na 22. poziciji, a odmah iza nje se našla Maruša Ferk.

Šifrinova na čelu generalnog plasmana ima 1.381 bod, a prati je Švajcarkinja Vendi Holdener sa 560. U poretku slaloma, Amerikanka je takođe ubedljiva sa 680 bodova, ispred Slovakinje Petre Vlhove sa 445.

Svetski kup u konkurenciji skijašica nastavlja se u subotu trkom u spustu u austrijskom Bad Klajnkirhajmu.