Bivša olimpijska šampionka završila karijeru

Alpsko skijanje 19. jan 201813:26 > 13:38
Podeli:
Agence Zoom/Getty Images

Šveđanka Marija Pjetila Holner i Amerikanka Džulija Mankuso objavile su povlačenje sa snežnih staza. Kako iz zdravstvenih razloga ne mogu da postižu vrhunske rezultate odlučile su da se penzionišu.

Mankuso već tri godine ima problema sa kukom i nije uspela da se kvalifikuje na Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, a u petak je u Kortini d Ampeco spust završila na poslednjem mestu, 18 sekundi iza prvoplasirane Italijanke Sofije Gođe.

Na žalost, nisam uspela dovoljno da napredujem i ponovo budem na najvišem svetskom niviou. Ponosna sam jer sam se borila do kraja i zato s ponosom kažem zbogom takmičenjima“, pozdravila se sa navijačima Italijanka.

Osim olimpijskog zlata u veleslalomu iz Torina 2006, Mankuso je u karijeri osvojila dve srebne medalje u Vankuveru i bronzu u Sočiji i najtrofejnija je amerčka skijašica na Igrama. U juniorskoj konkurenciji ima pet najsjajnijih i tri bronzana odličja.

Njena koleginica Šveđanka Marija Pjetila Holner objavila je da je donela tešku odluku da se posle 15 godina u Svetskom kupu povlači iz takmičenja.

Holner je dva puta bila druga na Svetskim šampionatima i četiri puta treća, ima tri pobede i 10 podijuma u Svetskom kupu i tri puta je učestvovala na Zimskim olimpijskim igrama.

Šveđanka se zbog problema sa leđima koje ima već nekoliko godina nije takmičila ove sezone, a kako je u pitanju hronična bol i nije uspevala da postigne zadovoljavajuće rezultate odlučila je da zavši karijeru.