Pobeda Gođe, Vajraterova odbranila Kristalni globus

Alpsko skijanje 15. mar. 201812:08 > 12:11
Podeli:
Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

Italijanska skijašica Sofija Gođa trijumfovala je na poslednjem superveleslalomu sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan u švedskom Oreu, a do titule u toj disciplini došla je Tina Vajrater iz Lihtenštajna.

Gođa je do treće pobede ove sezone, a pete u karijeri, došla u vremenu od 1:07.92 minuta, sa 32 stotinke prednosti u odnosu na Viktoriju Rebensburg iz Nemačke. Njima dvema se na podijumu pridružila Amerikanka Lindzi Von, koja je bila više od pola sekunde iza pobednice.

Vajraterova je trku završila na šestom mestu, a 40 bodova bilo joj je dovoljno da odbrani mali Kristalni globus, pošto njena glavna rivalka Lara Gut nije završila trku. Bronzana iz Pjongčanga je sezonu u superveleslalomu završila sa 461 bodom, a pratile su je Gutova sa 375 i Austrijanka Ana Fajt sa 339.

Alain Grosclaude/Agence Zoom/Getty Images

Što se tiče same trke, Vajraterova je sa čela pomerila Fajtovu kada je došao red na nju, ali ju je pretekla olimpijska šampionka u kombinaciji Mišel Gisin. Kada je red došao na favoritkinje, Gođa nije dozvolila da je iko spreči da dođe do nove pobede, a zajedno sa Rebensburgovom onemogućila je Vonovu da upiše 83. pobedu u karijeri. Pošto se američka skijašica neće takmičiti u tehničkim disciplinama, to znači da sezonu završava sa četiri trijumfa manje od rekorda koji drži legendarni Ingemar Stenmark.

Gisinova je na kraju morala da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Italijanke Federike Brinjone, Vajraterove i još jedne italijanke Nađe Fankini. Prvih deset kompletirale su Austrijanke Fajtova, Nikol Šmidhofer i Štefani Fenir.

Amerikanka Mikaela Šifrin još prošlog vikenda je obezbedila veliki Kristalni globus, a do kraja sezone ostale su još trke u slalomu i veleslalomu, koje će biti održane tokom vikenda.