Elena Fankini pobedila tumor i vraća se trkama

Alpsko skijanje 5. nov 201813:27 > 15:07
Podeli:
Getty images/Michel Cottin/Agence Zoom

Italijanska skijašica Elena Fankini ima razloga da se raduje. Specijalistkinja za brzinske discipline, koja je u međuvremenu napunila 33 godine, ozdravila je i vraća se trkama.

Fankini je početkom godine primila nimalo lake vesti. Njoj je dijagnostikovan tumor, zbog čega je učešće na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, za koje se dugo pripremala, palo u drugi plan.

Ona je 28. maja podvrgnuta operaciji. Ipak, Fankini nije razmišljala o završetku profesionalne karijere jer je znala da će joj sama pomisao da će ponovo da skija dati snagu. Sportski duh doprineo je njenoj borbi sa bolešću.

Dvostruka osvajačica malog Kristalnog globusa u spustu održavala je posle operacije kondiciju rehabilitacionim treningom. Posle nekoliko meseci terapija i analiza, Fankini je zdrava i može da se posveti skijanju.

Njeni treneri sačinili su plan koji predviđa treninge na snegu tokom novembra i decembra, dok će se Fankini trkama Svetskog kupa vratiti u januaru 2019.

Predstojećeg vikenda (17. i 18. novembra) u Leviju će biti održane trke slaloma, dok će kanadski Lejk Luiz od 21. do 25. novembra biti domaćin trka spusta i superveleslaloma.