Franc pokorio Biver Krik, petorica na podijumu

Podeli:
Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

Austrijski skijaš Maks Franc trijumfovao je na drugom superveleslalomu sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan u američkom Biver Kriku.

Franc je na legendarnoj stazi „Birds of Prey“ došao do druge pobede u ovogodišnjem izdanju elitnog takmičenja, a treće u karijeri, u vremenu od 1:01.91 minuta.

Njegov najbliži pratilac bio je Švajcarac Mauro Kavicel, a njima dvojici su se na podijumu pridružila trojica skijaša. Norvežani Aksel Lund Svindal i Aleksander Omot Kilde i Dominik Pariz iz Italije imali su identično vreme i bili su 41 stoti deo sekunde iza Franca, što im je donelo podelu treće mesta. To je prvi put od 2006. da su jedno mesto podelile tri osobe, kada su se Lindzi Von, Nađa Štiger i Mihaela Dorfmajster zajedno bile na najvišem stepeniku pobedničkog postolja u Kvitfjelu.

Austrijanac je ključnu prednost u odnosu na rivale napravio na donjem delu staze i savršeno je iskoristio činjenicu da je bio peti na startu. Tada je pretekao Kildea, a odmah iza njega su sledili Pariz i Svindal, a nešto kasnije i Kavicel, a unutar pola sekunde od pobednika bio je još samo Kristof Kren iz Austrije.

Najbolju šestoricu sledila su dvojica Austrijanaca – Vinsent Krihmajr i Matijas Majer, Kosi Klemen iz Slovenije je bio deveti, a Norvežanin Ćetil Jansrud deseti. Ukupno 19 skijaša bila su unutar jedne sekunde na kraju trke.

Franc vodi u poretku Svetskog kupa sa 238 bodova, 11 manje ima Kavicel, dok je treći Krihmajr sa 211.

Takmičenje u Biver Kriku se nastavlja u nedelju, za kada je zakazan veleslalom.