Ćilde trijumfovao u Val Gardeni, stravičan pad Gizina

Podeli:
Philip Platzer/Red Bull Content Pool

Norvežanin Aleksander Omot Ćilde pobednik je spusta u Val Gardeni, koji je obeležio težak pad Švajcarca Marka Gizina.

Iskusni takmičar, poznatiji po tome što su mu obe sestre olimpijske pobednice nego po sopstvenim rezultatima, pao je u donjem delu staze Saslong, kada je već imao veliki zaostatak za vodećima. Gizin je izgubio kontrolu u letu, i pao je nezgodno, na leđa i bok. Ležao je na zemlji nepomično kada je stigla lekarska pomoć, a posle polučasovnog ukazivanja pomoći prebačen je helikopterom u lokalnu bolnicu u Grdeini. U međuvremenu on je došao svesti i njegovo stanje je stabilno.

Gizin je na stazu izašao osamnaesti, a do tog trenutka već je bio odlučen raspored na podijumu. Ćildeova vožnja bila je toliko dominantna, da je odmah imao preko sekunde prednosti. Za Norvežanina ovo je treća pobeda u karijeri i druga u spustu, posle Garmiša 2016. Najbliži mu je na kraju bio Austrijanac Maks Franc, pobednik iz pretprošle sezone, koji je bio sporiji za 86 stotinki. Beat Fojc iz Švajcarske završio je na trećem mestu, baš kao i na olimpijskom spustu uz Pjongčangu, a unutar jedne sekunde ušao je samo još Brajs Benet. Iza njega je još jedan Amerikanac, Stiven Najman, koji je jedine tri pobede u karijeri ostvario upravo u ovom južnotirolskom centru.

Aksel Lund Svindal, koji je u petak pobedio u superveleslalomu, trebalo je da startuje odmah posle Gizina, pa je zbog njegovog pada morao da čeka pola sata na svoj nastup. Svindal je prošle sezone pobedio na spustu ovde, ali ovog puta je morao da se zadovolji sedmim mestom. Odmah iza njega je Švajcarac Mauro Kavicel, koji ga sledi i u generalnom plasmanu.

Slovenac Martin Čater je 25. mestom završio kao najbolji od exYu takmičara, jedno mesto ispred Ćetila Jansruda, koji nikad nije dobio spust u Val Gardeni. Miha Hrobat je bio 36, Klemen Kosi je zauzeo poziciju 45, a Boštjan Kline dva mesta ispod. Marko Vukićević završio je na 52. mestu, od 56 skijaša koji su stigli na cilj. Pored Gizina trku nije završilo još petoro takmičara.

Maks Franc je novi lider u generalnom plasmanu, gde sa 340 poena ima sedam više od Svindala, a u spustu sada deli prvo mesto sa Fojcom, obojica su skupila po 200 poena.

Skijaši se sada sele u 17 kilometara udaljenu Altabadiju, gde je u nedelju na programu veleslalom.