Lindzi u januaru nastavlja lov na Stenmarkov rekord

Alpsko skijanje 17. dec 201813:06 > 13:08
Millo Moravski/Agence Zoom/Getty Images

Američka skijašica Lindzi Von mogla bi da se vrati trkama Svetskog kupa u januaru, pošto je od oktobra pauzirala zbog povrede kolena.

Dok se deo američkog tima za brzinske discipline sprema za trke spusta i superveleslaloma u Val Gardeni, trener Pol Kristofic dao je izjavu povodom zdravstvenog stanja Vonove.

Prema njegovim rečima, 34-godišnjakinja se uspešno oporavlja i planira svoj povratak trkama već tokom januara.

Pretpostavlja se da će se Lindzi naći na startu spusta i superveleslaloma u austrijskom Sankt Antonu 12. i 13. januara.

Nije tajna da četvorostruka osvajačica Kristalnog globusa želi da obori rekord po broju pobeda u istoriji Svetskog kupa, koji drži Šveđanin Ingemar Stenmark sa 86 trijumfa. Da bi uspela u toj nameri, Amerikanki je potrebno da se na najviši stepenik pobedničkog postolja popne još četiri puta.

Pored Sankt Antona, Vonovoj će do kraja sezone na meti biti još pet vikenda brzinskih disciplina – prvi u Kortini d‘Ampeco 19. i 20. januara, drugi u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu 26. i 27. januara, treći u Kran Montani 23. februara i četvrti u Sočiju 2. i 3. marta. Na finale Svetskog kupa u Andori, od 11. do 17. marta, Lindzi će se plasirati samo pod uslovom da bude među 25 najboljih u plasmanu discipline, posle vikenda u Rusiji.

Poslednje šanse za Vonovu biće trke u Lejk Luizu, u novembru 2019. godine.

Povreda mi je onemogućila skijanje u Kanadi ove godine, pa bih volela da se to dogodi u narednoj. Mnogo bi mi značilo. Željna sam poslednjih uspomena, fotografija“, priznala je Amerikanka.

Vonova je u dugoj karijeri upisala 382 starta u Svetskom kupu, a više od polovine trijumfa, ostvarila je u spustu – 43. U superveleslalomu je slavila 28 puta, u Kombinaciji još pet puta, u veleslalomu četiri, a u slalomu u dva navrata! Jedna je od sedam skijašica, koje su trijumfovale u svih pet disciplina.

Sezona Svetkog kupa u ženskoj konkurenciji nastaviće se već u utorak, trkom spusta u Val Gardeni. To takmičenje, ali i superveleslalom u sredu, nadoknada je otkazanog Val D’Izera.