Gizin: Taj stravičan trenutak spoznaje pre pada

Alpsko skijanje 18. dec 201817:41 > 17:41
Getty Images/Alexander Hassenstein

Švajcarski skijaš Mark Gizin doživeo je težak pad na trci spusta u subotu u Val Gardeni. On je u kolumni za „NZZ“, samo dan pre nezgode, pisao o svojim pređašnjim padovima i onome što mu je u tim trenucima prolazilo kroz glavu.

Gizin je 2015. doživeo pad u superdžiju u Kicbilu i tom prilikom je zadobio traumatsku povredu mozga. O tome je u kolumni pisao:

Povezano

Sve se dešava u deliću sekunde. Taj trenutak u kome shvatim da sam na korak do pada zauvek će ostati urezan u mom sećanju“, istakao je Gizin i dodao:

Nekontrolisano se okrećući i tako pasti na ledenu površinu, koja ima nagib od 75 odsto, ostavlja posledice na telu. Svaki deo moga tela automatski se priprema za udar. Tada sve postane crno i moja sledeća uspomena vezana je za bolnički krevet u bolnici u Insbruku. To je bio moj najteži i poslednji pad“.

Do sada…

30-godišnjak je u subotu u Val Gardeni, pred jednim od najvećih skokova staze Saslong, koji nosi ime ‚Kamilja grba‘, izgubio kontrolu, posle čega je katapultiran u vazduh. Usledio je bolan pad posle kojeg je izgubio svest i ostao je nepomično da leži na snegu. Pre samog pada, Švajcarac je zabeležio brzinu od 120,1 km/h.
Ipak, to nije Markov prvi pad u tom italijanskom zimskom centru. Njega je na početku karijere staza „izbacila“ dva metra u vis.

Iako do pada uvek dođe na drugačiji način, trenutak u kome se desi spoznaja da će se pad ubrzo desiti uvek je isti. U Val Gardeni mi se to desilo dvaput zaredom. Prvi put pre nego što sam pao na leđa, a drugi pre nego što sam uleteo u zaštitnu mrežu. Telo to uvek prepozna pre mozga. Upravo to mentalno prepoznavanje očiglednog je ono što taj osećaj čini toliko strašnim“, pisao je Gizin nesvestan činjenice da će mu se upravo to dogoditi sutradan.

On padove u skijaškom sportu smatra „rizikom profesije“.

Skijaši još kao sasvim mali uče kako da se nose sa tim. Padovi su najzaslužniji za to da sam naučio da skijam. Pasti, ustati, izvući pouku iz toga i nastaviti, to je poenta. Kao profesionalni sportista morate uvek da probijate sopstvene granice, da biste napredovali. Granice se u našem slučaju probijaju padovima“, zaključio je Gizin.

Skijaški savez Švajcarske u nedelju je izdao saopštenje o stanju svog povređenog skijaša, u kojem stoji da na sreću nije došlo do težih povreda. Pregledima je ustanovljeno da je Gizin zadobio prelom nekoliko rebara, zbog čega su povređena pluća, nagnječenje karlice i blage frakture kičme.