Hiršeru rekord, nema mu ravnog ni na užasnoj stazi

Alpsko skijanje 20. dec 201814:31 > 14:32
Hans Bezard/Agence Zoom/Getty Images

Austrijski skijaš Marsel Hiršer trijumfovao je na drugom slalomu sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan pred njegovim navijačima u Zalbah-Hinterglemu.

Hiršer je tako upisao devetu pobedu na poslednjih deset slaloma, a jedini poraz pretrpeo je u Kicbilu u januaru ove godine.

Sedmostruki osvajač Svetskog kupa je u Zalbahu došao do pete pobede ove sezone, a 63. u karijeri u ukupnom vremenu od 1:54.98 minuta. Na taj način, Hiršer je postavio novi austrijski rekord po broju pobeda, pretekavši Anemari Moser-Prel, koja je tokom karijere ostvarila 62 trijumfa.

Drugo mesto, sa 38 stotinki zaostatka, zauzeo je Loik Mejlar iz Švajcarske, a treći je bio Norvežanin Henrik Kristofersen.

Hiršer je posle prve runde imao 52 stotinke prednosti u odnosu na svog sunarodnika Mihaela Mata, dok je Kristofersen bio sedam stotih delova sekunde dalje. U nastavku, veliki broj skijaša je platio cenu izuzetno lošeg stanja staze, na kojem je zablistao Mejlar, koji je bio 12. u prvoj vožnji.


Mladi Švajcarac je bio dve sekunde iza Hiršera na polovini takmičenja, ali se posle sjajno snašao i samo gledao kako rivali ne uspevaju da ga nadmaše. Kristofersen mu je najbliže prišao dok na red nije stigao aktuelni osvajač Kristalnog globusa, koji je duž staze gubio vreme, ali se ipak zadržao ispred Mejlara.

Najbolju trojicu sledila su dvojica Austrijanaca – Manuel Feler i Mat, koji je podelio peto mesto sa Danijelom Julom iz Švajcarske. Sedmi je bio Francuz Klemon Nel, ispred Stefana Hadalina iz Slovenije, još jednog austrijskog skijaša Marka Švarca i Ramona Cenhojzerna iz Švajcarske.

Posle petog trijumfa, Hiršer na čelu generalnog plasmana ima 620 bodova, a sledi ga Kristofersen sa 352.

Svetski kup u konkurenciji skijaša nastavlja se u subotu slalomom u italijanskoj Madoni di Kampiljo.